Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedge funds: O φόβος φυλάει τα έρμα

Aποδείχθηκαν σύμμαχοι της Σοφοκλέους στην άνοδο, αλλά και πρόθυμοι συνοδοιπόροι στη κάθοδο του Μαΐου. Τα hedge funds είναι πλέον μέρος του καθημερινού γίγνεσθαι στο Χ.Α. και στις άλλες αγορές. Προτού όμως ξεκινήσει ο ”προσηλυτισμός” και άλλων hedge funds, ίσως θα έπρεπε να προηγηθεί κάτι άλλο.

Hedge funds: O φόβος φυλάει τα έρμα
Η βιομηχανία των επιθετικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, γνωστών ως hedge funds, δεν είναι καινούργια. Ποτέ όμως ξανά στο παρελθόν δεν διαχειριζόταν τόσα πολλά κεφάλαια και δεν είχε τόσο μεγάλο ειδικό βάρος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές όσο σήμερα.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των 9.000 και πλέον hedge funds ανά τον κόσμο εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1.500 δισ. δολάρια σήμερα, καθιστώντας τα υπολογίσιμους παίκτες σε πολλές επιμέρους αγορές.

Ωστόσο, οι επενδυτικές στρατηγικές δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο ο αριθμός των funds, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ”συμφόρηση” που περιορίζει τις αποδόσεις τους.

Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κάθε εταιρίας και βιομηχανίας που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Ο αριθμός των ταλαντούχων fund managers δεν είναι απεριόριστος.

Τελικό αποτέλεσμα; Πολλά hedge funds προσφέρουν αποδόσεις που θα τα είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο σε άλλες εποχές. Επιπλέον, χρεώνουν ταυτόχρονα παχυλές προμήθειες διαχείρισης που προκαλούν ζήλια σε όσους δούλεψαν σ’ αυτά στο παρελθόν αλλά και τη δυσφορία των μεριδιούχων τους.

Όμως τα hedge funds έχουν πλέον παρουσία σ’ όλες σχεδόν τις αγορές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αρκετοί στην αγορά εκτιμούν ότι θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους μετοχές αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά, έχοντας μεγαλύτερη παρουσία στις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την πανσπερμία των hedge funds που έχει λάβει θέση στην Αθήνα να ξεπερνά τα 100, ενώ υπάρχουν κάποιοι που ανεβάζουν τον αριθμό τους σε πάνω από 300. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτά των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, όπως των Goldman Sachs, Barclays, Bear Stearns, αλλά και άλλα, όπως π.χ. Soros Fund Management, Pioneer κ.τ.λ.

Σ’ όλα αυτά η ελληνική αγορά δεν είναι άγνωστη. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού έχει να επιδείξει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη την τελευταία τριετία.

Φυσικά, τα δεδομένα αλλάζουν και επιπλέον δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες hedge funds. Ορισμένα μάλιστα έχουν επενδυτική φιλοσοφία που δεν ταιριάζει στην αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας επενδυτής γι’ αυτά (π.χ. ότι πρόκειται για κερδοσκοπικά funds που μπαινοβγαίνουν σε μια μετοχή με σκοπό το γρήγορο κέρδος). Πρόκειται για hedge funds που υπακούουν στη λογική του ”αγοράζω με σκοπό τη διακράτηση για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα”.



Όμως, η σχετικά πρόσφατη μεγάλη και απότομη πτώση των αγορών από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα περίπου του Ιουνίου ήταν αρκετά διδακτική. Έμαθαν ότι οι επενδύσεις σε αγορές που είναι ρηχές και δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία (Παράγωγα κ.τ.λ.) για αντιστάθμιση κινδύνου ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο απ’ ό,τι νόμιζαν αρκετά εξ αυτών.



Υπενθυμίζεται ότι αρκετά hedge funds που πόνταραν στις αναδυόμενες και στα αναπτυξιακά στόρι μικρομεσαίων ευρωπαϊκών εταιριών στις ώριμες αγορές δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πτώση των μετοχών με τα κέρδη από τις θέσεις στα Παράγωγα και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών που επιδείνωσαν το κλίμα.

Τέτοιες αγορές ήταν οι αναδυόμενες και σε κάποιο βαθμό η Αθήνα, που συνδέεται μ’ αυτές, κυρίως λόγω της ύπαρξης μεγάλων ελληνικών εταιριών που επεκτείνονται και αντλούν ολοένα μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Καλές και ωφέλιμες λοιπόν οι παρουσιάσεις των προοπτικών των ελληνικών εταιριών που διοργανώνονται στο εξωτερικό για τους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές, π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές, και τους ”εναλλακτικούς” στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα hedge funds.

Μήπως όμως πριν απ’ όλα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα hedge funds να μπορούν να κάνουν στη Σοφοκλέους αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους, δηλαδή hedging (αντιστάθμιση κινδύνου);

Αν μη τι άλλο αυτό επιτάσσει η λογική.

Μετά το χουνέρι που έπαθαν αρκετά εξ αυτών στις αναδυόμενες αγορές και στις μετοχές των μικρομεσαίων εταιριών στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές το προηγούμενο διάστημα, κάποια μπορεί να μην ”προσελκυστούν” από τα διάφορα εταιρικά ”κηρύγματα” αν δεν διαπιστώσουν ότι τα εργαλεία μείωσης του ρίσκου και καταπολέμησης του φόβου είναι στη διάθεσή τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v