Θετικό πρόσημο ελέω (και) 80άρη

Συντηρείται έστω και σε πολύ χαμηλό ρυθμό σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 20, συμβάλλοντας ωστόσο στη συνέχεια της ”μόχλευσης” ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς, με προεξάρχοντα και... καλπάζοντα τον 80άρη. Περίπου 170 μετοχών η τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα, ενώ η Alpha Bank φαίνεται να κάνει τη διαφορά μετά τις 14:00, στηρίζοντας την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα σταθούμε σε μια ένδειξη που κατά την εκτίμησή μας μπορεί να είναι χρήσιμη για τη συνέχεια, βραχυπρόθεσμα.

Αφορά στην κυρίως... ψυχολογικού χαρακτήρα στήριξη που δίνεται μέσω του Γενικού Δείκτη στην ”μόχλευση” ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 14:00, πριν δηλαδή συνεχιστεί η συνεδρίαση για το υπόλοιπο της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης ενισχύονταν οριακά κατά 0,06%, με αρνητική την Alpha Bank και Eurobank.

Μόλις πέρασαν στο σύστημα οι πρώτες εντολές πώλησης-αγορών για μετοχές εταιρειών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, η Alpha Bank ”τραβήχτηκε” κατά 0,19% θετικά στα 20,94 ευρώ, ενώ κέρδισε δυο... ποντάκια η Εθνική μέχρι τα 30,74 ευρώ.

Παράλληλα διαμορφώθηκε κατά 0,94% υψηλότερα ο ΟΤΕ στα 17,72 ευρώ με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει μέχρι και 0,18% υψηλότερα (3.813 μονάδες).

Είναι ενδεικτικό πως σε αυτά τα πέντε λεπτά ο FTSE 20 από 1,65% έφθασε να κερδίζει 1,92%, ενώ 175 μετοχών η τιμή διαμορφώνονταν υψηλότερα.

Πέραν των Lavipharm, Eurodrip, Dionic, Elton, Veterin, Ατέρμον, ανέβηκε σταδιακά ο πήχης σε μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης, Ικτίνου, ενώ με συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. τεμαχίων αντιδρούσε η ΝΕΛ κατά 7,3% προς τα 1,33 ευρώ.

Υψηλότερα παρέμειναν οι αγοραστές στην μετοχή της Σέλμαν (1,83 ευρώ), στον Παΐρη (1,81 ευρώ), MLS (0,89 ευρώ) και στα 1,03 ευρώ για την Βιοτέρ.

Στη μετοχή του Μαθιού οι εντολές πώλησης-αγοράς δίνονταν σε στενό εύρος 1,25-1,28 και αφορούσαν σε εντολές τουλάχιστον 1.000 τεμαχίων (ανά χτύπημα).

Για τη συνέχεια με προαπαιτούμενη τη συντήρηση του FTSE 20 ώστε να κρατά ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 3.802 μονάδων, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η ”μόχλευση” σε ένα ικανό πλήθος μετοχών.

Μένει βέβαια να φανεί η διάθεση πωλητών-αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν εύλογα ορισμένοι πιθανόν να επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν εβδομαδιαίες υπεραξίες, διόλου αμελητέες αυτή την περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v