Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομοκρατία και χρηματιστήρια

Η αντίδραση της Σοφοκλέους και της συντριπτικής πλειονότητας των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών στην είδηση για αποτροπή εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας χθες στο Λονδίνο μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική. Όχι όμως και έξυπνη, αν οι ερευνητές έχουν δίκιο.

Τρομοκρατία και χρηματιστήρια
Η χθεσινή αντίδραση των αγορών στην είδηση ότι η Σκότλαντ Γιαρντ συνέλαβε 21 άτομα που ενέχονταν σε ενδεχόμενη τρομοκρατική απόπειρα με σκοπό την ανατίναξη αεροσκαφών που θα πήγαιναν από το Λονδίνο σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις βοηθά στην εξαγωγή κάποιων χρήσιμων συμπερασμάτων.

Μια ματιά στη συμπεριφορά των αγορών αποκαλύπτει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης αντέδρασαν αρνητικά, αφού οι περισσότεροι εθνικοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες χθες, με εξαίρεση την Αυστρία, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η αντίδραση των ομολόγων της ευρωζώνης ήταν ανάλογη, καθώς αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να βρουν καταφύγιο εκεί, οδηγώντας την τιμή του 2ετούς κρατικού ομολόγου σε υψηλότερα επίπεδα και την απόδοσή του σε χαμηλότερα. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε μέχρι το 3,53%, από 3,56%, για να ισορροπήσει στο 3,55%.

Η συμπεριφορά των αμερικανικών αγορών ήταν διαφορετική. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες αγνόησαν ουσιαστικά τα νέα και επικεντρώθηκαν στα κέρδη των εταιριών και στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ανέβηκαν στην αρχή μετά την είδηση ότι οι βρετανικές αρχές απέτρεψαν την εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά σύντομα υπάκουσαν στα κελεύσματα των επενδυτών που ζήτησαν υψηλότερη απόδοση κατά τη δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου, κοινώς οι τιμές τους έπεσαν και οι αποδόσεις ανέβηκαν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι ότι οι αμερικανικές αγορές αντέδρασαν πιο ώριμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές στη χθεσινή είδηση εκ Λονδίνου. Θα ήταν όμως ένα πρώιμο και ίσως λανθασμένο συμπέρασμα, αφού οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές είχαν, λόγω διαφοράς ώρας, περισσότερο χρόνο να ”χωνέψουν” την είδηση και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Η αντίδραση των αγορών ύστερα από τρομοκρατικά χτυπήματα, πόσο μάλλον η εκδήλωση ανησυχιών μετά την ανακοίνωση για αποτροπή μιας ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας, δεν έχει μελετηθεί σε βάθος. Αυτό είναι λογικό, αφού η τρομοκρατία είναι κάτι σχετικά καινούργιο για τις δυτικές κοινωνίες.

Από ακαδημαϊκή έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 75 τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως καταγράφηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (εκδηλώθηκαν από το 1995 έως το 2002), προκύπτει ότι οι μετοχές των εταιριών που επηρεάζονταν, π.χ. αεροπορικών, υποχώρησαν την ημέρα της είδησης.

Αποδείχτηκε ότι ο βαθμός υποχώρησης διέφερε από χώρα σε χώρα και εξαρτιόταν από το είδος της τρομοκρατικής επίθεσης. Οι μετοχές των επηρεαζόμενων εταιριών υποχωρούσαν περισσότερο όταν υπήρχαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και απαγωγές σε σχέση με φυσικές καταστροφές, όπως π.χ. βομβαρδισμός κτιρίων.



Υπό αυτές τις συνθήκες, η χθεσινή αντίδραση, ακόμη και των ευρωπαϊκών αγορών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική και επομένως θα περίμενε κανείς την εκδήλωση μιας ανοδικής αντίδρασης σήμερα αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, όσοι αγόρασαν μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών που πλήγηκαν περισσότερο χθες θα μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι σήμερα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v