Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωθηση από την διεθνή ανάκαμψη

Αφορμή να ευοδωθούν οι μέχρι προχθές το βράδυ σχεδιασμοί για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς φαίνεται πως υπάρχουν τόσο από Νέα Υόρκη όσο και από τις ευρωπαϊκές αγορές. Με την προϋπόθεση πως δεν θα απειληθεί η περιοχή των 3.780 μονάδων και η βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20 (κλειδί η Εθνική), θα ήταν εφικτή η υπεραπόδοση ενός μεγαλύτερου τμήματος της μεσαίας ειδικότερα όμως της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Νέα Υόρκη αργά χθες το βράδυ, οι ευρωπαϊκές αγορές λίγο πιο πριν, έρχονται να επιβεβαιώσουν εκ των υστέρων την ψύχραιμη χθες Σοφοκλέους.

Αντιδρούν, προσεκτικά και μεθοδικά, με χαμηλούς τζίρους, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στη Σοφοκλέους οι αναλυτές θα πρέπει να αισθάνονται σαφώς πιο ανακουφισμένοι από χθες και προφανώς δικαιωμένοι.

Δεν το συνηθίζουμε να αποτιμούμε θετικά ή αρνητικά την στάση που κρατάμε ως euro2day.gr και ξεχωριστά ο καθένας ως επαγγελματίες, ωστόσο θεωρούμε πως χθες συμβάλαμε κι εμείς έστω και λίγο στη διατήρηση μιας πιο ψύχραιμης προσέγγισης και διάθεσης στην αγορά.

Με βάση το κλίμα και τη διάθεση που είχε διαμορφωθεί μέχρι προχθές το βράδυ και αναφερόμαστε ειδικότερα στη συγκέντρωση ρευστότητας που θα οδηγούσε σε ”μόχλευση” ενός μεγαλύτερου μέρους της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για σήμερα.

Άλλωστε οι αντοχές μετοχών του SC 80 αλλά και της πολύ συχνά λοιδωρούμενης περιφέρειας ήταν κάτι περισσότερο από εμφανείς όσο και ενθαρρυντικές χθες.

Σήμερα βέβαια περιμένουμε σταδιακή εξομάλυνση των πωλήσεων-αγορών και σε μετοχές του FTSE 20, όπου όπως σημειώνονταν χθες, η προσφορά μάλλον περιορισμένη ήταν και περισσότερο για ελεγχόμενη έδειχνε.

Δεδομένου ότι στη μετοχή της Εθνικής διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια μέχρι τα χαμηλά των 30,28 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 30,58 ευρώ, περιμένουμε την αντίδρασή της προκειμένου να διαμορφωθεί η τάση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Βραχυπρόθεσμα ανοδική δείχνει η Πειραιώς, ο Τιτάνας παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς ποσοστού σε βραζιλιάνικες μονάδες (δες σχετικό θέμα), στην Coca Cola 3E η κατοχύρωση κερδών όσων είχαν προεξοφλήσει τα θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να ολοκληρώθηκε μέχρι τα χαμηλά των 25,60 ευρώ, ενώ στον όμιλο Βιοχάλκο συνεχίζεται η εκ περιτροπής-κυκλική ”μόχλευση”.

Με βάση τη χθεσινή συμπεριφορά μετοχών, τοποθετήσεις και μάλιστα σε υψηλές τιμές πραγματοποιήθηκαν σε τίτλους της ΕΤΕΜ, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Unisystems, Audiovisual, Βιοτέρ, Μουζάκης, Eurodrip, Infoquest και δευτερευόντως σε Kego, Mevaco, MLS, ΝΕΛ, Olympic Catering και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Να προσεχθεί πως την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε μια συνεδρίαση λιγότερη και λήξη της σειράς Αυγούστου στα παράγωγα την επόμενη Παρασκευή.

Από τεχνικής πλευράς, θα ήταν καλοδεχούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον FTSE 20, των 3.780 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και της τάσης υπεραπόδοσης τίτλων από τη μεσαία κυρίως όμως τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Σημείωση: Επειδή από σήμερα- αύριο θα αρχίσουν να φεύγουν αρκετοί φίλοι, θα θέλαμε να ευχηθούμε υγεία και καλές διακοπές, όπως ο καθένας τις θέλει.

Από αυτή την προσέγγιση παρουσιάζει ενδιαφέρον και η σημερινή θέση του Μάνου Χατζιδάκη που καταθέτει ”απόψεις με άποψη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v