Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η περιφέρεια ...δεν πάει διακοπές

Το κερδοσκοπικό Αυγουστιάτικο ραλάκι στα μικρομεσαία θα μπορούσε να έχει συνέχεια, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο. Ωστόσο, οι επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κερδοσκοπικό Αυγουστιάτικο ραλάκι στα μικρομεσαία θα μπορούσε να έχει συνέχεια, με την απαραίτητα προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο και η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις κυρίως λόγω του ότι η ”μόχλευση” σε μετοχές εταιριών μεσαίας, κυρίως όμως χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, έχει προσφέρει ικανοποιητικές υπεραξίες σε επενδυτικά σχήματα, χρηματιστές, επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της αγοράς.

Παίκτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους φαίνεται να γνωρίζουν καλά το ...παιχνίδι, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαπραγμάτευσης μετοχών όπου επικεντρώνονται και επιπρόσθετα σε αυτή τη φάση έχουν ως... σύμμαχό τους την αδιάφορη, ήπια πορεία των δεικτοβαρών μετοχών.

Εύλογα, σε μία εβδομάδα 4 συνεδριάσεων, με τα παράγωγα μηνός Αυγούστου να λήγουν την επόμενη Παρασκευή, λογικά θα επιδιωχθεί να συντηρηθεί το κλίμα... κερδοσκοπίας στη μεσαία- μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Πρόκειται ωστόσο για κάτι βραχυπρόθεσμο που δεν θα έχει συνέχεια, εάν σταδιακά μετά τις 21 Αυγούστου δεν υπάρξουν ουσιαστικές ειδήσεις από το χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές.

Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη τάση συγκεκριμένων μετοχών του MID 40, SC80 και ορισμένων από την καλούμενη ...περιφέρεια, περιπτώσεις όμως που θα μας απασχολήσουν συγκεκριμένα από το πρωί της Δευτέρας.

Μέχρι τότε, καλοτάξιδοι όσοι φεύγουν, όσοι βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε κάποιο ειδυλλιακό μέρος ας θυμηθούν 2 πραγματάκια που δεν πρέπει να ξεχνάμε* και συνεχίζουμε. Καλές διακοπές και ξεκούραση στον Α. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος θα μας λείψει (ευτυχώς για εκείνον για 3 εβδομάδες).

* Τα 2 πραγματάκια που κατά την εκτίμησή μας αξίζει να θυμόμαστε είναι το πρώτο πως στις 14 Αυγούστου δολοφονήθηκαν τα 2 παλικαριά στην Κύπρο από τους Γκρίζους Λύκους και πως την επομένη, 15 Αυγούστου, γιορτάζουμε τη Χάρη Της.

---------

Ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζει: ”Για την ερχόμενη εβδομάδα η συρρίκνωση των διακυμάνσεων στο εύρος τιμών 3.800 – 3.850 φαίνεται να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο αφού δεν αναμένονται ειδήσεις μεγάλου ειδικού βάρους, ούτε υπάρχουν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από μετοχές σηματωρούς.

Από την άλλη πλευρά η αγορά στα επίπεδα των 3.800 μονάδων έδειξε διάθεση για να απορροφήσει την προσφορά και ίσως η φροντίδα αυτή να συνεπάγεται μια στάση αναμονής ενόψει ισχυρότερων εσωτερικών καταλυτών πέρα από την επιρροή της διεθνούς τάσης”.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.816,79 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,73%, ο FT 20 υποχώρησε 0,86%, ενώ ο Mid 40 κατέγραψε πτώση 1,09%. Ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 4,68% και ο FTSE 140 υποχώρησε κατά 0,72%.

Ο κλάδος υγείας κέρδισε 10,24%, τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες σημείωσαν κέρδη 4,89% ενώ σημαντική υποχώρηση σημειώθηκε στον κλάδο προσωπικών και οικιακών προϊόντων (-2,14%) και αυτός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-2,32%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Lavipharm (111,4%), Αlma-Ατέρμων (39,78%), Μύλοι Λούλη (37%), Περσεύς (31,62%), Eurodrip (23,97%), Ελτον (21,28%), Cyclon Ελλάς (20,43%), ΕΤΕΜ (17,58%), Σέλμαν (16,05%) και Solvency Συμμετοχών (13,81%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Τασόγλου (9,52%), Χαλυβδοφύλλων (8%), Πλαστικά Κρήτης (7,47%), Σαράντης (7,09%), Minerva (6,98%), ΑΝΕΚ (προνόμιο -6,52), Ακτιβ ΑΕΕΧ (6,19%), Καραμολέγκος (6,02%), Hitech (5,88%) και Crown Hellas Can (5,88%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v