Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CESR: Κοινές απαντήσεις για Ενημερωτικά Δελτία

Η CESR δημοσίευσε ένα οδηγό για την αγορά με τον οποίο θεσπίζει μια συγκλίνουσα απάντηση από όλες τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνήθεις ερωτήσεις για την καθημερινή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την προετοιμασία των Ενημερωτικών Δελτίων.

CESR: Κοινές απαντήσεις για Ενημερωτικά Δελτία


Η CESR δημοσίευσε ένα οδηγό για την αγορά με τον οποίο θεσπίζει μια συγκλίνουσα απάντηση από όλες τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνήθεις ερωτήσεις για την καθημερινή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την προετοιμασία των Ενημερωτικών Δελτίων (Ref. CESR/06 - www.cesr.eu/index.php?docid=3882). Σκοπός του οδηγού αυτού είναι να παρέχει στην αγορά μεγαλύτερη βεβαιότητα και γρήγορες απαντήσεις στις πιο συνήθεις ερωτήσεις της.

Αυτός ο οδηγός ερωτήσεων-απαντήσεων που ανέπτυξαν τα μέλη της CESR επικεντρώνεται σε απαντήσεις επί ερωτήσεων οι οποίες πιθανότατα έχουν μια Ευρωπαϊκής έκτασης επίπτωση στην αγορά ή στους τελικούς χρήστες, και κατά συνέπεια και στην ομαλή λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.

Κάποιες από τις συμφωνίες έχουν στόχο να διευκολύνουν την σωστή λειτουργία των διασυνοριακών δημοσίων εγγραφών (για παράδειγμα, πληροφορίες από τους εκδότες προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές του κράτους μέλους υποδοχής ή το διαβατήριο για τα παραρτήματα).

Οι υπόλοιπες είναι απαντήσεις επί ερωτήσεων για την εφαρμογή της νομοθεσίας, οι οποίες έχουν συχνά τεθεί στα περισσότερα Κράτη Μέλη (για παράδειγμα, χειρισμός δικαιωµάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για το προσωπικό εταιριών, ελεύθερες δημόσιες εγγραφές ή δημόσιες εγγραφές μετατρέψιμων κινητών αξιών).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η CESR ήταν πολύ ενεργή στο πεδίο των Ενημερωτικών Δελτίων, παρέχοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεχνικές εισηγήσεις για μέτρα υλοποίησης της Οδηγίας για τα Ενημερωτικά Δελτία. H CESR ολοκλήρωσε την αρχική της εργασία το 2003 και συνέχισε τις δραστηριότητες της σε αυτό το πεδίο κατά τη διάρκεια του 2004 για να εξασφαλίσει συνέπεια στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα Ενημερωτικά Δελτία.

Σχετικά η ομάδα εργασίας της CESR προετοίμασε έναν αριθμό συστάσεων (Ref. CESR/05~054b) με τις οποίες έδωσε οδηγίες για το πώς προετοιμάζεται ένα Ενημερωτικό Δελτίο. Επιπρόσθετα, το 2005, η CESR, παρείχε την εισήγησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων, στις οποίες οι ιστορικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα Ενημερωτικά Δελτία μπορεί να μη αντικατοπτρίζουν ικανοποιητικά όλες τις δραστηριότητες του εκδότη κατά την διάρκεια της ζητούμενης περιόδου (σύνθετες χρηματοοικονομικές ιστορίες).

Παράλληλα, τα μέλη της CESR έχουν συντονίσει τις διαδικασίες, ώστε να συμβάλουν σε μία ομοιόμορφη λειτουργία του διαβατηρίου και να πετύχουν εποπτική σύγκλιση. Τα ανωτέρω συνέβαλαν στην ομαλή λειτουργία του διαβατηρίου από την 1 Ιουλίου του 2005.

Η Οδηγία και ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ενημερωτικά Δελτία ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2005. Κατά την χρονική διάρκεια 2005-2006, οι εποπτικές αρχές και η αγορά ανταποκρίθηκαν στην πρακτική εφαρμογή και στα λειτουργικά θέματα που προέκυψαν κατά την υιοθέτηση αυτού του Κοινοτικού πλαισίου στις εθνικές νομοθεσίες.

Η ανάγκη για ”κοινή προσέγγιση” πλαισιώνεται από το γεγονός ότι η Οδηγία για τα Ενημερωτικά Δελτία αποτελεί μια Οδηγία μέγιστης εναρμόνισης και ότι το εύρος αλληλεπίδρασης μεταξύ των αρμοδίων αρχών έχει αυξηθεί εξαιτίας του διαβατηρίου που παρέχει για τις εκδότριες εταιρίες. Είναι λοιπόν απαραίτητο για τα μέλη της CESR να πετύχουν σύγκλιση στις εποπτικές προσεγγίσεις τους.

Σχετικά, εμπειρογνώμονες από τα μέλη της CESR για τα Ενημερωτικά Δελτία διοργανώνουν πρακτικές συναντήσεις για να συζητούν συγκεκριμένα λειτουργικά θέματα εφαρμογής και, στην έκταση που είναι απαραίτητο, συμφωνούν για κοινές λύσεις.

Πρόεδρος αυτής της ομάδας εργασίας είναι ο κ. Gerard Rameix, Γενικός Γραμματέας της Autorites de Marches Financier της Γαλλίας, και γραμματέας ο κ. Javier Ruiz από την Γραμματεία της CESR. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει επίσης στις συναντήσεις της ομάδας ως παρατηρητής

H CESR δεν προτίθεται να εκδώσει νέα πρότυπα, οδηγίες ή συστάσεις για τα Ενημερωτικά Δελτία. Περισσότερο, ο σκοπός αυτού το δελτίου τύπου (και οι μεταγενέστερες επικαιροποιήσεις) είναι κυρίως να παρέχει γρήγορες απαντήσεις επί ερωτήσεων που η αγορά θέτει στα αρμόδια μέλη της CESR και/ή την Γραμματεία.

Οι κοινές προσεγγίσεις που επετεύχθησαν δεν είναι πλήρως απαρέγκλιτες. Η ομάδα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να της επιτρέπει να αντιδρά αποτελεσματικά σε περιπτώσεις που κάποια σημεία των δημοσιευμένων ”κοινών θέσεων” χρειάζεται να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μερικές ερωτήσεις, που συζητήθηκαν στην έκθεση, αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη. Παρά ταύτα, αυτές οι απόψεις δε δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Οργανισμό που έχει το δικαίωμα να πάρει διαφορετική θέση.

Η ομάδα της CESR θα συνεχίσει να συνέρχεται τακτικά για να συζητήσει τις ερωτήσεις που μπορεί να τεθούν από τη αγορά. Η συχνότητα των μελλοντικών εκδόσεων θα εξαρτηθεί από το πλήθος των νέων ερωτήσεων και το χρόνο που χρειάζεται για να αναλυθούν τα θέματα και να αναπτυχθούν ”κοινές θέσεις”.

Σε περίπτωση που η αγορά έχει περαιτέρω ερωτήσεις μπορεί να τις αποστείλει με e-mail απευθείας στην αρμόδια εποπτική αρχή, και να παρέχει στην Γραμματεία της CESR σχετικό αντίγραφο.

Τέλος, καθώς η Οδηγία για τα Ενημερωτικά Δελτία είναι εν ενεργεία για ένα έτος, φαίνεται ότι είναι τώρα η κατάλληλη συγκυρία ώστε η CESR να επιχειρήσει να αποτιμήσει την πρακτική εφαρμογή της.

Για τον σκοπό αυτό, η CESR εργάζεται για την υλοποίηση μιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις που έχει η Οδηγία στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναζητά να εντοπίσει πρακτικές καθημερινές δυσκολίες που ανακύπτουν με το διαβατήριο και άλλες σχετικές διατάξεις της Οδηγίας για τα Ενημερωτικά Δελτία.

Η CESR θα ζητήσει την συνδρομή της αγοράς μέσω δημόσιας ακρόασης που θα λάβει χώρα στο Παρίσι πριν το τέλος του 2006. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί στο πεδίο ”news” στην ιστοσελίδα της CESR.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v