Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυροποίηση ανόδου με αιχμή τις τράπεζες

Οι πρώτες ενδείξεις για μια προσπάθεια μεταφοράς μεγαλύτερης ρευστότητας προς την υψηλή κεφαλαιοποίηση δίνονται στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Αναφερόμαστε σε ενδείξεις, ωστόσο η απόδοση του FTSE-20 είναι υψηλότερη από αυτήν του SC 80 και του Mid 40. Δεύτερη ”κορυφή” για σήμερα στις 3.901 μονάδες, επίπεδο όπου εμφανίζονται μικρής έκτασης πωλήσεις-κατοχύρωση κερδών.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζει υψηλότερα των 32 η μετοχή της Εθνικής, οδηγώντας και πάλι προς τις 3.900 μονάδες τον Γενικό Δείκτη.

Το κλίμα στην αγορά συντηρήθηκε θετικό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τις 14:00, καθώς τόσο σε Alpha Bank, Eurobank αλλά και Πειραιώς, ΟΤΕ, οι εντολές αγοράς συντηρούσαν τον ASE-20 μεταξύ των 2.120-2.115 μονάδων.

Έτσι, μετά τις 14:00, ήταν λογικό να ισχυροποιηθεί η τάση σε ορισμένες μετοχές εταιρειών κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς στα 12,38 ευρώ ”κλείδωνε” η Δέλτα Project, ενώ με αυξημένες συναλλαγές αντιδρούσε προς τα 7,20 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (5,6%).

Στα 7,60 ευρώ διαμορφωνόταν η μετοχή της Forthnet, στα 4,12 της Info-Quest, στα 5,60 της Τράπεζας Αττικής, στα 5,92 ευρώ του Αστέρα, στα 7,58 ευρώ του Σαράντη, στα 3,44 ευρώ των Μινωικών και στα 6,14 ευρώ της Εθνικής ΕΓΑ (2,3%).

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στο περίπου 2 προς 1, καθώς σε ορισμένους τίτλους του SC 80 και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης κατοχυρώνονταν βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Στις 14:10 ο Γενικός Δείκτης προσέγγιζε και πάλι την προηγούμενη κορυφή των 3.901 μονάδων, αυτή τη φορά όμως με υψηλή-μεσαία κεφαλαιοποίηση να έχουν προβάδισμα έναντι του SC 80.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που είχε σημειωθεί και στην προηγούμενή μας αναφορά σχετικά με τη σύνθεση των συναλλαγών-αγορών.

Έτσι και τώρα, το κυριότερο μέρος των αγορών επικεντρώνεται σε μετοχές του FTSE-20, και ειδικότερα σε Εθνική (22,9 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (14,7 εκατ. ευρώ), Πειραιώς (13,0 εκατ. ευρώ) και ΟΠΑΠ (12,8 εκατ. ευρώ).

Ακολουθούσαν Αγροτική, ΟΤΕ, Eurobank, 3E, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, Κύπρου, Μυτιληναίος και CosmΟΤΕ.

Από αυτές τις πολύ τελευταίες ενδείξεις φαίνεται πως επιχειρείται μια σταδιακή μετατόπιση της ”μόχλευσης” προς μετοχές της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης και με εκ περιτροπής κίνηση ορισμένων εξ αυτών.

Είναι ενδεικτικό πως τη Δευτέρα υπεραντέδρασε η μετοχή του ΟΠΑΠ, σήμερα συνεχίζει η Εθνική, ενώ αυξημένες συναλλαγές κρατούν στο προσκήνιο τις Alpha Bank και Αγροτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v