Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ”συν” για τη Σοφοκλέους

H πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας των χρηματιστηριακών αγορών δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Όμως, τα χθεσινά μαντάτα από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις εξελίξεις από το μέτωπο των κεφαλαιακών ροών θα έπρεπε να κάνουν τους ”ταύρους” της Σοφοκλέους να αισθάνονται λίγο πιο άνετα.

Δύο ”συν” για τη Σοφοκλέους
Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, τα νέα από το μέτωπο του αμερικανικού πληθωρισμού ήταν ευχάριστα χθες. Ο δομικός πληθωρισμός παραγωγών, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των ευμετάβλητων καυσίμων και τροφίμων, μειώθηκε αναπάντεχα κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,1% που περίμενε η αγορά.

Επρόκειτο για την πρώτη μείωση από τον περασμένο Οκτώβριο και αν τα σημερινά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώσουν την τάση, τότε η θεωρία του Μπεν Μπερνάνκε, προέδρου της Fed, θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποδειχθεί το 5,25% το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Ο Μπεν Μπερνάνκε πιστεύει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία είναι ήδη ορατή, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του πληθωρισμού με κάποια χρονική υστέρηση.

Μέχρι χθες τουλάχιστον, όμως, η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν συνοδευόταν από μείωση του πληθωρισμού, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ορθότητα της θεωρίας και προσδοκίες για νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η χθεσινή ανοδική αντίδραση των μετοχών και των ομολόγων στις ΗΠΑ κασι αλλού αντικατοπτρίζει μια μερική έστω αναθεώρηση των προσδοκιών της αγοράς προς την κατεύθυνση της λογικής Μπερνάνκε.

Φυσικά, η ιστορία διδάσκει ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 καταγράφει κατά μέσο όρο απώλειες το επόμενο 12μηνο, αφότου η Fed σταματήσει να αυξάνει το παρεμβατικό της επιτόκιο, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ανοδικού κύκλου.

Η συγκεκριμένη ιστορία όμως αναφέρεται στην περίοδο από το 1929 μέχρι πρόσφατα και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο 12μηνο.

Μια ματιά στην ιστορία των τελευταίων 45 χρόνων δείχνει ότι οι αγορές έχουν τις ίδιες πιθανότητες να ανέβουν ή να υποχωρήσουν το επόμενο 12μηνο, με μια επιπλέον προσθήκη. Όλες τις φορές που τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς, κάτι που αναμένει να γίνει και τώρα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed.

Αν λοιπόν ο Μπερνάνκε έχει δίκιο, τότε το πιθανότερο είναι οι ”ταύροι” να αναδειχθούν ακόμη μια φορά νικητές στην αιώνια μάχη με τις ”αρκούδες” διεθνώς, αφού οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία και τις αγορές έχουν άμεσο αντίκτυπο στις άλλες αγορές της υφηλίου, και ειδικότερα στις αναδυόμενες, με τις οποίες η Σοφοκλέους έχει μια πιο στενή σχέση.



Εκτός όμως από τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του αμερικανικού πληθωρισμού, που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ξανά σήμερα, οι ”ταύροι” στις αναδυόμενες αγορές και τη Σοφοκλέους έχουν έναν ακόμη λόγο αναθαρρήσουν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της EPRF για τις εισροές - εκροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια διεθνώς, τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές είχαν καθαρές εισροές για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά.

Αυτό είναι κάτι που έχει να συμβεί από τις αρχές Μαΐου και αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί έπεται μιας περιόδου μερικών εβδομάδων όπου οι εισροές ήταν περίπου ίδιες με τις εκροές.

Ίσως μάλιστα δείχνει ότι ανακάμπτει προοδευτικά η διάθεση των επενδυτών διεθνώς για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου, κάτι που πιθανόν συνδέεται με την αναθεώρηση των προσδοκιών για την επιτοκιακή πολιτική της Fed από εδώ και πέρα.

Είναι ίσως λίγο πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα από τα χθεσινά ενθαρρυντικά στοιχεία για τον αμερικανικό δομικό πληθωρισμό παραγωγού και τις καθαρές εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές επί δύο εβδομάδες στη σειρά. Χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για παγίωση των τάσεων.

Θα ήταν όμως επίσης λάθος να αγνοηθούν, αφού η Σοφοκλέους ανήκει μεν στις ανεπτυγμένες αγορές, επηρεάζεται όμως δυσανάλογα περισσότερο από την πορεία των αναδυόμενων αγορών, όπως άλλωστε συμβαίνει με το Χρηματιστήριο της Βιέννης. Οι ”ταύροι” της Σοφοκλέους δεν θα πρέπει να αισθάνονται ακόμη σίγουροι για το αποτέλεσμα. Θα έπρεπε ωστόσο ίσως να αισθάνονται λίγο πιο άνετα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v