Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές από τους... αταξίδευτους

Στα... βουβά σημειώνει σημαντική άνοδο ο Γενικός Δείκτης, ξεπερνώντας τις 3.850 μονάδες. Οι διακοπές των επενδυτών δεν εμποδίζουν τους εναπομείναντες να ”μοχλεύουν” τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με τον SC 80 να υπεραποδίδει έναντι του FTSE 20 και για περισσότερες από 150 μετοχές να γράφεται θετικό πρόσημο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγοι και καλοί.

Οι συναλλαγές δεν παραπέμπουν, μέχρι στιγμής, τόσο πολύ στο κλίμα... διακοπών των ημερών, καθ’ ότι παραμένουν σε μέτρια- λογικά επίπεδα, κοντά στο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Είναι όμως αρκετές οι συναλλαγές για να κάνουν τη διαφορά που χρειάζεται η αγορά, με αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.840 μονάδες, υπεραπόδοση του SC 80 (1,4%) και περισσότερες από 150 μετοχές να διαμορφώνονται υψηλότερα.

Είναι άξιον αναφοράς πως με λίγες συναλλαγές, που εξαιρούμενης της Εθνικής-Αγροτικής διαμορφώνονταν χαμηλότερα των 100.000 τεμαχίων, ενισχύονταν η τιμή των Alpha Bank (υψηλότερα των 21,02 ευρώ), Eurobank (στα 23,36 ευρώ), Κύπρου (υψηλότερα των 7,20 ευρώ), όπου έχει ήδη γινει και ένα πακέτο 373.000 τεμαχίων στα 7,2 ευρώ.

Δεν μας ενοχλεί καθόλου που η πλειονότητα των επενδυτών βρίσκεται εκτός Αθηνών, αν και αμφιβάλουμε πως στο σύνολό τους βρίσκονται και εκτός αγοράς, καθ’ ότι αυτό που προέχει είναι η ”μόχλευση”.

Τώρα, εάν επιστρέφοντας οι εκδρομείς βρούν την αγορά ή τις μετοχές που επικεντρώνονται σε υψηλότερο επίπεδο τιμών, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Η μετοχή της Lavipharm συνεχίζει στα 4,50 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν το μισό εκατ. τεμάχια (στις 12:17).

Παρακολουθώντας την αντίδραση της μετοχής από το χαμηλό του 1,93 ευρώ κυρίως όμως των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν θεωρούμε απίθανο το ενδεχόμενο η εταιρεία να παρακολουθείται από ξένο επενδυτικό οίκο, ο οποίος πιθανόν να έχει λάβει ήδη θέση στο Μ.Κ. της εταιρείας.

Εάν μάλιστα τις επόμενες ημέρες προκύψει και κάποια θετική ανάλυση ξένου οίκου, θα είμαστε απόλυτα βέβαιοι.

Η μετοχή της Veterin συνεχίζει κατά 9,9% υψηλότερα, προς τα 3 ευρώ, στην Eurodrip κατά 8% υψηλότερα στα 1,62 ευρώ, ενώ στον Παΐρη με φειδωλή προσφορά η μετοχή κερδίζει 5,9% στα 1,97 ευρώ.

Στη μετοχή της ΝΕΛ οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τις 660.000 τεμάχια, φθάνοντας πλέον τα 1,37 ευρώ, ενώ αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν στην Ιλυδα (1,26 ευρώ), ΑΕΓΕΚ (1,25 ευρώ), Μαθιός (1,26 ευρώ), ΕΤΕΜ (3,21 ευρώ), Blue Star (2,89 ευρώ), Cyclone (1,15 ευρώ) και Ελληνικά Καλώδια (4,30 ευρώ).

Ανοδικά συνεχίζουν η Infoquest, ”πατώντας” πλέον τα 4 ευρώ, η Ζήνων στα 2,87 ευρώ και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στα 3,98 ευρώ.

Για τη συνέχεια θα λέγαμε πως διευκολύνεται η... βουβή αντίδραση –χαμηλών συναλλαγών- ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς, με παράλληλη στήριξη από τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v