Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής

Η αγορά παραμένει ούτως ή άλλως σε περιοχή κομβική από τεχνικής πλευράς. ”Κλειδί” για τη βραχυπρόθεσμη τάση αποτελεί κατά την εκτίμησή μας η στάση που θα τηρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι λίγοι ξένοι και τα ελληνικά ταμεία-αγοραστές προχθές μετοχών του ”20άρη”. Ρυθμιστής και η Εθνική, στηρίζουν ΟΠΑΠ και Eurobank, με πιθανή την αντίδραση επιμέρους μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, που έδωσαν σημαντικές υπεραξίες τις προηγούμενες ημέρες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων περιμένουν για σήμερα οι αναλυτές, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο ρευστοποιήσεων καθώς πλησιάζουμε προς το επίπεδο των 4.000 μονάδων, σύμφωνα με τη Marfin Analysis.

Χαμηλών τόνων συνεδρίαση περιμένουν τόσο η Σίγμα Securities όσο και η Proton, ενώ χαμηλές συναλλαγές περιμένει και η Εγνατία Finance.

Η αγορά ούτως ή άλλως βρίσκεται σε καλό σημείο, περί τις 20 μονάδες υψηλότερα των 3.900, με ήπια εικόνα στα Παράγωγα μηνός Αυγούστου που λήγουν σήμερα, χαμηλής έντασης μετακίνηση θέσεων στον Σεπτέμβριο και στόχευση σε επιμέρους μετοχές.

Θα σταθούμε περισσότερο στην εικόνα της αγοράς των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, κι αυτό γιατί προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τη διάθεση όσων ισχυρών ”παικτών” εμφανίστηκαν ως αγοραστές στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Επειδή κατά γενική εκτίμηση πρόκειται για τρία-τέσσερα ξένα χαρτοφυλάκια και ορισμένα ελληνικά ταμεία, θα πρέπει να διερευνηθεί ο χρονικός ορίζοντας αυτής της κίνησής τους.

Εάν δηλαδή αγόρασαν ”Εθνικές” για να ”πιάσουν” τη βραχυπρόθεσμη τάση προς τα 33,7 ευρώ και ενδεχομένως μια τεχνική υπέρβαση του ΚΜΟ 30, οπότε θα πρέπει να ”τραβήξουν” υψηλότερα την τιμή της μετοχής, ή εάν αποβλέπουν πέραν της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Άλλωστε οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής ήταν προχθές, ειδικότερα όμως χθες (έβγαζαν μάτια), στα 2,3 εκατ. τεμάχια, δηλαδή αξίας συναλλαγών περί τα 75 εκατ. ευρώ.

Παραμένει μετοχή-κλειδί ο ΟΠΑΠ, καθώς μετά την προχθεσινή σημαντική ενίσχυση της τιμής του χθες εκδηλώθηκε συγκριτικά περιορισμένη προσφορά, προς τα 29,60 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά σε ”κλείσιμο” στα 29,70 ευρώ (με συναλλαγές 361.280 τεμαχίων).

Η προεξόφληση της ένταξης των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος στο Στοίχημα ενδέχεται να οδηγήσει τον οργανισμό υψηλότερα των 30 ευρώ στις επόμενες δύο-τέσσερις συνεδριάσεις.

Κατά την εκτίμησή μας ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, παρουσιάζει η μετοχή της Eurobank, καθώς η τρέχουσα τιμή (24,20 ευρώ) υπολείπεται ελάχιστα αυτής του ΚΜΟ 30 εβδομάδων (24,63 ευρώ).

Εάν δεν υπάρξουν πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που θα οδηγούσαν τον FTSE-20 χαμηλότερα των 2.125 μονάδων (τρέχουσα τιμή 2.137,30 μονάδες), τότε θα πρέπει να θεωρείται λογική μια αντίδραση επιμέρους μετοχών εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου από την αρχή της εβδομάδας εμφανώς και κατοχυρώνονται σημαντικότατες υπεραξίες.

Από αυτή την κατηγορία ενδιαφέρον παρουσιάζει το χθεσινό 12άρι της ΕΒΙΚ (καθώς περιμένουμε συνοδευτική είδηση που θα δικαιολογεί την αποτίμηση των 28 εκατ. ευρώ), η Εβροφάρμα (που τις τελευταίες δύο ημέρες δίνονται ύστερα από καιρό εντολές αγοράς υψηλότερα των 2,05 ευρώ), οι ΕΛΒΕ, Καράτζης, Πλαστικά Κρήτης, ASCO (με συναλλαγές 283.464 τεμαχίων χθες), η Unisystems (υψηλές οι χθεσινές συναλλαγές περίπου μισού εκατ. τεμαχίων) και ορισμένοι ακόμα τίτλοι.

Σημείωση: Η σημείωση αφορά στους αναγνώστες μιας κάποιας ηλικίας και με συμπάθειες προς την παλιά καλή ροκ μουσική.

Στην ιστοσελίδα pattismith.net η γνωστή τραγουδοποιός αποθέτει τη δική της κατάθεση ψυχής για τα όσα συνέβησαν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα, λοιπόν, σημειώνει: ”Για κάποιους η Κανά ήταν το μέρος όπου ο Ιησούς έκανε το πρώτο θαύμα του μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Σήμερα δεν υπάρχει κρασί στην Κανά, μόνον αίμα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v