Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πλώρη” για τις 4.000 μονάδες

Στο ρυθμό των αποτελεσμάτων εξαμήνου συνεχίζει να κινείται η Σοφοκλέους. Αρκετές προϋποθέσεις και περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν προς το θετικό ενδεχόμενο ”κατάκτησης” των 4.000 μονάδων. ”Κλειδί”, η υπέρβαση των 2.160 μονάδων για τον FTSE-20 και βεβαίως ένα τουλάχιστον ήπιο, ουδέτερο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιστρέφουν ένας ένας οι καλοί μας αναγνώστες, επενδυτές, φίλοι και συνεργάτες. Με ”χταποδάκι και ουζάκι” επιστρέφει ανανεωμένος απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε και ο Βασίλης, και από το Εγερτήριό του μας κρατά σε θερινή εγρήγορση.

Σε εγρήγορση όμως μας κρατά τις τελευταίες μια-δυο εβδομάδες, ειδικότερα όμως τη… βουβή προηγούμενη, η Σοφοκλέους.

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είναι ήπιο, ουδέτερο με μικρές διακυμάνσεις, και θα λέγαμε πως σε γενικές γραμμές μας ταιριάζει, ειδικότερα αυτή την περίοδο.

Αυτό γιατί από την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετούνται από χαμηλότερα επίπεδα τιμών διορατικοί παίκτες που προσβλέπουν στην ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων αρχικά των Εμπορικής και ΟΠΑΠ, CosmΟΤΕ και την επόμενη εβδομάδα από τον όμιλο της Εθνικής.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να προσεχθεί σε ό,τι αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση σχετίζεται με την ένταση, τη σύνθεση των αγορών και τα επίπεδα που αυτές πραγματοποιήθηκαν από τις 3.820 μονάδες και υψηλότερα.

Η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη διαμορφώνεται πλέον στις 3.943 μονάδες, ο δε FTSE-20 στις 2.145. Πρακτικά αυτό εξασφαλίζει και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες από το ενδεχόμενο μιας μικρής υποχώρησης επιμέρους μετοχών όπου πιθανόν να βγουν περισσότερες πωλήσεις, πολύ δύσκολα όμως η αγορά θα βρεθεί χαμηλότερα των 3.900 μονάδων.

Εάν σήμερα - αύριο ο FTSE-20 διαμορφωθεί υψηλότερα των 2.160 μονάδων σε κλείσιμο, η συνέχεια μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες υπεραξιών με ορίζοντα την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Εθνικής (31/8). Σε αυτή την περίπτωση θα περιμέναμε μια αντίδραση της μετοχής της Εθνικής κατ’ αρχάς προς τα 33,8 ευρώ (μέχρι της 31/8), με… παράλληλη στόχευση της υψηλής κεφαλαιοποίησης πέραν των 2.230-2.240 μονάδων.

Σε αυτό το θετικό ενδεχόμενο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία μετοχών όπως Πειραιώς, Eurobank (από τις τράπεζες), CosmΟΤΕ, Τιτάν (με στόχευση υψηλότερα των 40 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (μετά την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών), αλλά και των ΕΧΑΕ, S&B Ορυκτά (σημείο αναφορά τα 9,60 ευρώ), ΕΛΒΑΛ (με αποτίμηση χαμηλότερη της λογιστικής της αξίας), ενώ από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση οι Altec, Unisystems, Νεώριον, Παντεχνική, Alma – Ατέρμων, Κτήμα Λαζαρίδη και αρκετοί ακόμη τίτλοι από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v