Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώστε νέες μπίζνες στους ξένους οίκους

Aν οι επενδυτές εξ Εσπερίας ελέγχουν πάνω από το 42% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού xρηματιστηρίου, αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ενεργοποίηση των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων, με το αζημίωτο φυσικά. Αν λοιπόν η χώρα ενδιαφέρεται για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ίσως θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Δώστε νέες μπίζνες στους ξένους  οίκους
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν είναι ασφαλώς αλάνθαστοι. Όποια λάθη όμως κι αν έχουν κάνει, ορισμένα από τα οποία οφείλονται στην αδημονία και τη μεγάλη αδυναμία του Δημοσίου στο ”φρέσκο” χρήμα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν, με το αζημίωτο φυσικά, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ξεκινώντας από τις περιβόητες αναλύσεις εταιρειών και προχωρώντας στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα private placements και τη διαμεσολάβηση στις ανταλλαγές πακέτων μετοχών, οι μεγάλοι ξένοι οίκοι του εξωτερικού έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στη Σοφοκλέους και στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.



Δεν πρόκειται ασφαλώς για... καλούς σαμαρίτες. Στόχο έχουν τις προμήθειες και το κέρδος που έρχονται με τις δουλειές. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πού θα βρισκόταν σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. και πόσα χρήματα θα είχε μαζέψει το Δημόσιο από πωλήσεις μετοχών επιχειρήσεων και οργανισμών υπό κρατικό έλεγχο χωρίς τη δική τους ενεργοποίηση.

Ωστόσο, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου από μη κατοίκους συνιστούν το ένα σκέλος των επενδύσεων. Το άλλο είναι οι άμεσες επενδύσεις από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος. Ως ένα σημείο υπάρχει κάποια σύνδεση, αφού η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών εισηγμένης ελληνικής εταιρείας από άλλη με έδρα εκτός Ελλάδος συνιστά άμεση επένδυση, π.χ. της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale ή της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προκάτοχός της έδειξαν να αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού με το αντίστοιχο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των ”15”.

Οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η σημερινή, επικέντρωσαν την προσοχή τους σε διάφορους τομείς που άπτονται κυρίως της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (π.χ., η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, τα επενδυτικά κίνητρα, η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η επιτάχυνση της ανάπτυξης και άλλα).

Επιπλέον, προσπάθησαν να περιορίσουν τη γραφειοκρατία μειώνοντας τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να υποβάλει κάποιος για να πάρει μια άδεια προκειμένου να κάνει μια επένδυση, τον χρόνο που απαιτείται για να φτιάξει μια επιχείρηση, να βγάλει μια άκρη με τις χρήσεις γης και άλλα.

Όλα αυτά είναι καλά και χρήσιμα, αλλά όταν κοιτάς γύρω σου, διαπιστώνεις ότι υπάρχουν χώρες που προσφέρουν γη και ύδωρ στους ξένους επενδυτές για να προσελκύσουν τα κεφάλαιά τους, προσφέροντας από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές μέχρι τη μη φορολόγηση των κερδών για μια διάρκεια ετών μαζί μ’ ένα φθηνότερο εργατικό δυναμικό και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναμφισβήτητα, ένα σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και η μακροοικονομική και πολιτική σταθερότητα βοηθούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Όμως, αυτά είναι πράγματα που περιμένει κάποιος σε μια χώρα της ευρωζώνης.

Επομένως, θα πρέπει να πάει από τις γενικότητες στα specifics. Eδώ ακριβώς οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Με δεδομένη την εμπειρία που έχουν σε διάφορα projects αλλά και το δίκτυο των επαφών που διαθέτουν ανά την υφήλιο θα μπορούσαν να παίξουν ένα ρόλο αντίστοιχο μ’ αυτόν που έπαιξαν στις μετοχές.

Κοινώς, να αναλάβουν να ”μαρκετάρουν” συγκεκριμένα μεγάλα projects, π.χ. υποδομών, από επιλεγμένους τομείς της οικονομίας όπου η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε μεγαλοεπενδυτές, π.χ. εταιρείες, επενδυτικά funds του εξωτερικού.

Η προοπτική των μεγάλων προμηθειών που συνεπάγονται οι μεγάλες δουλειές θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από τα στελέχη τους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπερκεραστούν πολλά από τα προβλήματα που συνδέονται με τους γραφειοκράτες του Δημοσίου.

Μετά λοιπόν τις μετοχές, ίσως ωρίμασαν οι συνθήκες για να κάνει η κυβέρνηση ένα βήμα παραπάνω: να αξιοποιήσει τους ξένους οίκους για να αυξήσει τις άμεσες επενδύσεις στη χώρα.

Η αύξηση των άμεσων επενδύσεων κατά 1.010 εκατ. ευρώ ήταν ένα από τα λίγα ενθαρρυντικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή. Παραμένουν όμως πολύ λίγα όταν συγκρίνονται μ’ εκείνα άλλων μικρών χωρών. Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα μπορούσαν να δώσουν χέρι βοηθείας, με το αζημίωτο φυσικά.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v