Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ”βγαίνει” η προσφορά

Η απροθυμία των ενεργών παικτών να ρευστοποιήσουν θέσεις τους σε μετοχές των Εμπορικής, ΟΠΑΠ και CosmΟΤΕ φαίνεται να ενισχύει το θετικό ενδεχόμενο. Υψηλότερα είναι υποχρεωμένοι, εκ των πραγμάτων, να βγουν οι εν δυνάμει αγοραστές ”τραβώντας” ενδεχομένως το Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος. Άνευ ουσίας και χαμηλού τζίρου η αρχική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, που ”κοιτάζει” υψηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με συναλλαγές λιγότερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση. Με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο στον τραπεζικό κλάδο, όπου εκτός της Αγροτικής, οι συναλλαγές είναι εμφανώς λιγότερες των προηγούμενων ημερών.

Αυτό μπορεί να αποδίδεται στην προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων ορισμένων ενεργών παικτών, μόνο που η προσφορά τους είναι μάλλον υποτονική. Θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η διολίσθηση των βασικών δεικτών, ειδικότερα του ASE-20 κατά 0,20%, επιχειρείται να συγχρονιστεί με την εικόνα που παρουσιάζουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο, εάν εξαιρεθεί η Αγροτική, οι συναλλαγές, δηλαδή οι εν δυνάμει πωλήσεις, είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Ένδειξη, κατά την εκτίμησή μας, θετική για τη συνέχεια, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το θετικό ενδεχόμενο. Διαπιστώνεται πως σε μετοχές εταιριών, λόγου χάρη Εμπορική και ΟΠΑΠ, CosmΟΤΕ, που ανακοινώνονται αποτελέσματα εξαμήνου, οι συναλλαγές ήταν κατώτερες του μέτριου. Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται στις 12:02’ στα 3.800 τεμάχια, 49.036 τεμάχια και μόλις 1.965 τεμάχια αντίστοιχα.

Αυτό, πάντα κατά την εκτίμησή μας, παραπέμπει σε εμφανή απροθυμία των ενεργών παικτών να ρευστοποιήσουν θέσεις τους σε αυτές τις μετοχές. Για τη συνέχεια περιμένουμε ήπια διακύμανση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.940 μονάδες, έστω και με αυτό το ρυθμό συναλλαγών.

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου στις 12:05’ μεταξύ των 10 πιο ”εμπορεύσιμων” τίτλων δε συναντώνταν μόνο τραπεζικοί και του 20άρη, αλλά επίσης οι Lavipharm (με 5,3% στα 4,78 ευρώ), Ελληνική Τεχνοδομική (με 1,40% στα 8,72 ευρώ), ΕΧΑΕ (με 1,84% στα 13,30 ευρώ), ενώ ακολουθούσαν ΓΕΚ (1,7%), ΝΕΛ (2,4%), Μυτιληναίος (1,83%).

Από πλευράς μεταβολής ξεχώρισαν με βάση τις συναλλαγές Κυριακίδης, Δομική Κρήτης, Μουζάκης, MLS, Eurodrip, Ολυμπιακή Τεχνική, Ατέρμων, Παντεχνική, ΜΕΤΚΑ, Μηχανική, Intracom, ΕΤΕΜ.

Για τη συνέχεια θα ήταν καλοδεχούμενη μια αντίδραση του FTSE-20 προς τις 2.145 μονάδες, με πιθανή την επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε θετικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v