Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ”μυστήριο” των ομολόγων και οι μετοχές

Οι μεγάλοι ”παίκτες” στην αγορά των κρατικών ομολόγων ποντάρουν τελευταία σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμό. Όμως, οι συνάδελφοί τους στις χρηματιστηριακές αγορές δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, τουλάχιστον προς το παρόν. O ένας στους δύο κερδίζει.

To ”μυστήριο” των ομολόγων και οι μετοχές
Η χθεσινή μέρα ήταν μια ακόμη από τα ίδια για την αγορά των κρατικών ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι τιμές των μακροπρόθεσμων ομολόγων συνέχισαν την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών, ωθώντας τις αποδόσεις τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έπεσε στο 4,81%, για να ανακάμψει αργότερα στο 4,83%, επίπεδα στα οποία είχε να βρεθεί από τον περασμένο Μάρτιο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται πλέον πολύ χαμηλότερα από το παρεμβατικό επιτόκιο (Fed Funds rate) της Fed, που παραμένει στο 5,25%.

Μια από τα ίδια στην ευρωζώνη επίσης, όπου οι τιμές των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων συνέχισαν την άνοδό τους για 5η μέρα στη σειρά, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μέχρι το 3,86%.

Τα γεωπολιτικά ρίσκα, π.χ. Ιράν, εξηγούν σε κάποιο βαθμό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης τελευταία, αφού θεωρούνται πιο ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Θα ήταν όμως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπεραντισταθμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις που θεωρητικά ασκούν στα ομόλογα οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφηκαν στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2006.

Επομένως, η άποψη ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα κερδίζουν έδαφος επειδή οι μεγάλοι ”παίκτες” προεξοφλούν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης στο μέλλον ακούγεται πιο πειστική. Άλλωστε, η οικονομική ”ορθοδοξία” θέλει την οικονομική επιβράδυνση να οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό, τον μεγάλο εχθρό των ομολόγων.

Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo (24 Αυγούστου) και οικονομικών προσδοκιών ZEW (σήμερα) υποστηρίζει την παραπάνω άποψη.

Οι ”παίκτες” γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες, ιδίως ο Ifo, είναι εμπροσθοβαρείς και επομένως μπορούν να δώσουν μια ικανοποιητική εικόνα της μελλοντικής κατάστασης στη Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, οι ”παίκτες” στις χρηματιστηριακές αγορές διστάζουν μεν, ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμμεριστούν την ίδια άποψη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Euro κέρδιζε 2,49% από την αρχή του μήνα, 3,46% από τις αρχές Ιουλίου και 6,56% από την αρχή της χρονιάς.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη εμφανίζεται απρόσμενα ισχυρός, το 40% περίπου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είχε ανακοινώσει κέρδη δεύτερου τριμήνου που ήταν καλύτερα των αναμενόμενων μέχρι πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με τη Citigroup.

Όμως, όποιος έχει δουλέψει στη Γουόλ Στριτ γνωρίζει ένα παλιό ρητό που λέει πως ”όταν οι μετοχές ανεβαίνουν τα ομόλογα πέφτουν” και το αντίστροφο. Πολύ λογικό αν υποθέσει κανείς ότι η άνοδος των μετοχών προεξοφλεί αύξηση των μελλοντικών κερδών, που συνήθως είναι συνυφασμένη με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλότερο πληθωρισμό, αύξηση των επιτοκίων και πτώση της τιμής των ομολόγων.

Η ιστορία δικαιώνει το ρητό, αν και υπήρξαν κάποιες περίοδοι όπου μετοχές και ομόλογα ανέβαιναν μαζί. Συνήθως, οι αγορές ομολόγων έχουν καλύτερη πρόβλεψη σε σύγκριση με τα χρηματιστήρια. Δεν παρατηρήθηκε όμως το ίδιο σε κρίσιμες περιστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τόσο τον Μάρτιο του 2003 όσο και το 2004 οι χρηματιστηριακές αγορές αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές στις προβλέψεις. Θα τριτώσει το σερί;

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v