Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ”μάχη” των κεφαλαιοποιήσεων

Από το 2000 μέχρι τα τέλη του 2005, οι μετοχές των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης υπεραπόδωσαν έναντι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις αναπτυγμένες αγορές, με εξαίρεση την ελληνική. Το σκηνικό έχει αλλάξει από τις αρχές του 2006, και ιδίως από τον Μάιο και μετά, στις ώριμες αγορές. Είναι κάτι το προσωρινό ή μήπως κάτι το μονιμότερο;

H ”μάχη” των κεφαλαιοποιήσεων
Το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας το 2000 δεν κατέστησε μόνο τις τελευταίες κόκκινο πανί για πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια τα επόμενα χρόνια.

Σήμανε επίσης την αρχή μιας πολυετούς περιόδου όπου οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης πρόσφεραν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

Ηταν κάτι προβλέψιμο για κάποιον που πίστευε ακόμη στη δύναμη της θεμελιώδους ανάλυσης τον Μάρτιο του 2000. Το Ρ/Ε και οι μερισματικές αποδόσεις των μεγάλων εταιρειών του δείκτη ΜSCI World Index ήταν 20% και πλέον μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των μικρών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη ΜSCI Small Cap Index τον Μάρτιο του 2000.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί προέβλεψαν ότι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα πάρει ”το αίμα της πίσω”, αλλά αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. Ειδικότερα στην Ευρώπη, η σωρευτική απόδοση του δείκτη MSCI-Europe ήταν 49,4% και 11,2% τα τελευταία 3 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Αντίθετα, η απόδοση του MSCI Pan European Small Cap ήταν 89% και 67,2% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα μέχρι τις 22 Αυγούστου.

Υπήρχαν βέβαια οι εξαιρέσεις του κανόνα, με πρώτη και καλύτερη την ελληνική αγορά. Ο δείκτης MSCI-Greece Small Cap πρόσφερε σωρευτική απόδοση 65,9% τα 3 τελευταία χρόνια, που υπολείπεται αρκετά του δείκτη ΜSCI-Greece, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης τα τελευταία 5 χρόνια.

Από την αρχή της χρονιάς, ιδίως όμως από τις 9 Μαΐου και μετά, το σκηνικό έχει αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες υπερέχουν σε απόδοση των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η τάση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη στην Ευρώπη, όπου ο δείκτης MSCI-Europe κέρδιζε 5,7% μέχρι πρότινος έναντι 8,2% του πανευρωπαϊκού δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης. Δεν φαίνεται μάλιστα να ακουμπά μερικές χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η μικρή κεφαλαιοποίηση κέρδιζε 19,5% πριν από λίγες μέρες έναντι 7% περίπου της μεγάλης.

Μήπως ήλθε η ώρα να πάρει κεφάλι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση; Πολύ πιθανό σε αγορές όπου οι μεγάλες εταιρείες αποτιμώνται πολύ φθηνότερα από τις μικρές.



Το Ρ/Ε των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών (DJ Stoxx Large Cap) υπολογίζεται ότι είναι ίσο με 14 φορές περίπου τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007, έναντι 20 φορές και πλέον των μικρών εταιρειών. Αναλυτές παρατηρούν ότι τελευταία φορά που η αποτίμηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν τόσο φθηνότερη σε σύγκριση με τη μικρή, ήταν ο Μάιος του 1994.

Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες προσφέρουν μεγαλύτερη μερισματική απόδοση κατά μέσο όρο και έχουν επίσης χαμηλότερο καθαρό χρέος ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων, ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε μια εποχή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

Φυσικά, οι προσδοκίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που είναι πιο έντονες στις μικρομεσαίες εταιρείες έχουν βοηθήσει τις τελευταίες και ίσως εξηγούν σε κάποιο βαθμό γιατί υπεραπόδωσαν έναντι των μεγάλων το 2005.

Εξυπακούεται ότι όλες οι εταιρείες, μικρές η μεγάλες, δεν είναι ίδιες κι ως εκ τούτου το συμπέρασμα δεν έχει παντού εφαρμογή, όπως π.χ. σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι ποιοτικές μικρομεσαίες εταιρείες μπορούν να δικαιολογήσουν σε όρους ανάπτυξης την υπεραπόδοσή τους.



Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως (ΜSCI World), το 2006 θα μπορούσε να σπάσει το σερί των νικών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια και πιθανόν να εγκαινιάσει ένα καινούργιο.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v