Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση που γεννά επιφυλάξεις...

Η εικόνα της αγοράς λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης είναι αυτή που δημιουργεί ορισμένες αμφιβολίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ο Γ.Δ. μπορεί στο τέλος να διαμορφώθηκε κατά 0,37% χαμηλότερα, αλλά οι απώλειες και κυρίως η σύνθεση των πωλητών μέχρι και λίγες εντολές πριν από την τελική εικόνα παραπέμπουν σε πιθανή συνέχιση των ρευστοποιήσεων. Χαμηλότερα τεχνικών σημείων η Εθνική, δημιουργεί ερωτήματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση με ”παγίδες” μπορεί να θεωρηθεί αυτή που έκλεισε με το Γενικό Δείκτη στις 3.929,6 μονάδες (-0,37%). Αυτό γιατί ο Γενικός Δείκτης από το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 3.969,7 μονάδων με ”βαρίδι” τη μετοχή της Εθνικής έφτανε λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο να διαμορφώνεται χαμηλότερα, στις 3.918,4 μονάδες.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε με βάση τις τελευταίες εντολές που δόθηκαν στο σύστημα συνέβαλαν στο να… εξωραϊστεί εν μέρει η αρνητική απόδοση από το -0,68% στο -0,37%.

Μετοχή-σηματωρός, η Εθνική διόρθωσε από τα 32,28 προς τα 31,52 ευρώ (-1,8%) ”γράφοντας” λίγο πριν από τις τελευταίες εντολές και 31,48 ευρώ. Αυτό που μας καθιστά επιφυλακτικούς, βραχυπρόθεσμα, αφορά στις συναλλαγές 1,9 εκατ. τεμαχίων στη μετοχή της Εθνικής, με τον τζίρο να φτάνει τα 61,7 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά η εικόνα της Εθνικής μετά την υποχώρηση χαμηλότερα των 31,8 ευρώ γεννά ορισμένα ερωτήματα καταρχήν για αύριο.

Ο συνολικός τζίρος έφτασε στα περίπου 215 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό της συνεδρίασης προς το τέλος της ήταν η πίεση που ασκήθηκε σε αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό ότι από τον FTSE-20 11 μετοχών η τιμή διαμορφώθηκε χαμηλότερα, από τον Mid 40 24 και από τον SC 80 57 τίτλων. Από τον τελευταίο δείκτη… διασώθηκαν μόλις 17 μετοχές.

Στους τίτλους των ΣΙΔΜΑ, ASCO, AXON Συμμετοχών, ΒΥΤΕ, Euromedica, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Kleemann, Αγροτική Ασφαλιστική, Βάρδας, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ηλεκτρονική Αθηνών, Κατσέλης, Μπενρουμπή, Σελόντα και Υγεία συντηρήθηκε ανοδική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Από τον Mid 40 ξεχώρισαν οι ΓΕΚ, ΕΛΒΑΛ, ΜΕΤΚΑ, Μαΐλλης, Τράπεζα Αττικής, ΣΙΔΕΝΟΡ και ΟΛΠ, αλλά με πιο αδύναμη τάση στα τελευταία 15’-20’ της συνεδρίασης από ό,τι μέχρι τα μισά της ημέρας.

Εκ των πραγμάτων η αγορά υποχωρεί και πάλι σε κρίσιμη –από τεχνικής πλευράς– περιοχή, όπου θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα ενδείξεις για την αποσαφήνιση της τάσης.

Από τεχνικής πλευράς η αγορά παραμένει ακόμα σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι, ωστόσο ενδεχόμενη επανάληψη της αρνητικής εικόνας και αύριο θα πρέπει να μας καθιστά εκ νέου επιφυλακτικούς (πάντα για τη βραχυπρόθεσμη τάση).

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη μετοχή της Εθνικής, αν και σήμερα περιμέναμε κάτι καλύτερο, περιμένουμε τα αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Εμπορικής και CosmΟΤΕ, που ωστόσο δεν είναι ικανά να διαμορφώσουν την τάση του FTSE-20.

Κυρίως όμως τη διάθεση όσων έχουν αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες τις τελευταίες συνεδριάσεις και θα μπορούσαν να μπουν αύριο στον πειρασμό της κατοχύρωσής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v