Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Άκεφη” η Σοφοκλέους

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χαμηλών συναλλαγών συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα στις 3.929,3 μονάδες και με τη ”δεύτερη ταχύτητα” του FT 20 να υπεραποδίδει. Κέρδη για μετοχές εταιρειών από το χώρο της τεχνολογίας, χημικών, υγείας και εμπορίου. Φήμες στην αγορά για Centric και δευτερευόντως για Πετζετάκι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση χαμηλών προδιαγραφών ήταν η σημερινή, που βρήκε το Γενικό Δείκτη σε ”κλείσιμο” στις 3.929,3 μονάδες με περιορισμένο το εύρος διακύμανσης, μέτριο τον τζίρο και με τις ενδείξεις να μην προσφέρουν επαρκή στοιχεία για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Το θετικό ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης συγκεντρώνει λογικά οριακά περισσότερες πιθανότητες από αυτό της διόρθωσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να διαμορφωθεί ”στήριξη” για τη μετοχή της Εθνικής, καθώς και σήμερα οι συναλλαγές των 800.000 τεμαχίων παραπέμπουν μάλλον σε αναδιανομή θέσεων ισχυρών χαρτοφυλακίων σε εύρος τιμές 33,2-30,80 ευρώ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως με αφορμή τα θεαματικά αποτελέσματα εξαμήνου η διόρθωση των τελευταίων ημερών θα αποτελέσει μια ικανή αφορμή για επανατοποθετήσεις.

Άλλωστε ο αριθμός των ανοικτών θέσεων και αυτών που παραμένουν δανεισμένοι σε ”ισχυρά χέρια” είναι πρωτόγνωρα υψηλός. Παραπέμπει στην προσδοκία των επενδυτικών οίκων πως η μετοχή μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο, βραχυ-μεσοπρόθεσμο. Εκτίμηση που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στην πράξη μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η εικόνα του 20άρη σε γενικές γραμμές δεν ήταν άσχημη (-0,09%), καθώς διαμορφώθηκε στις 2126,4 μονάδες. Με σημαντικά κέρδη (5,9%) για τα Folli Follie, την Ιntracom (2,4%) και Εμπορική (2,15%). Στη μετοχή της Εθνικής δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις που πριν από τη συνεδρίαση έβλεπαν περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης.

Από τον Mid 40 απόλυτα ικανοποιητική ήταν η συμπεριφορά της Marfin στα 26 ευρώ, της Info-Quest στα 4,10 ευρώ, της Ιntralot (23,80 ευρώ, της ΕΛΒΑΛ στα 3,10 και της Αττικα Συμμετοχών (3,64 ευρώ).

Η αντίδραση της Αttica σε συνδυασμό με την υπεραντίδραση της θυγατρικής Blue Star οφείλεται αφενός μεν στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου αλλά και στην κινητικότητα που ευρύτερα επικρατεί στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Δεν είναι τυχαίο πως η Marfin Analysis επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των 2 ακτοπλοϊκών εταιριών, προχωρώντας μάλιστα σε σύσταση αγοράς (”outperform”). Η σχέση ανοδικών - καθοδικών, εμφανώς καλύτερη από χτες, φέρνει σε 1η θέση τον Πετζετάκι, σε 1,12 ευρώ, και την Ελτον στα 1,24 (15,9%).

Η Centric ενισχύθηκε κατά 15,9% στα 1,24 ευρώ με συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. τεμαχίων εν μέσω φημών για... επιχειρηματικές εξελίξεις.

Συνεχίστηκε η αντίδραση της μετοχής της Νεώριον στα 2,60 ευρώ, ενώ στην Blue Star οι συναλλαγές των περίπου 600.000 τεμαχίων και σε εύρος 3,34-3,08 έχουν κατά την εκτίμησή μας τη δική τους σημασία.

Σημαντικά κέρδη για την Παντεχνική που διαμορφώνεται στα 3,20 (με λογική αποτίμηση) ενώ ακολούθησαν Ικτίνος, Ελληνικά Καλώδια, Δομική Κρήτης, ΕΥΑΘ, Λαζαρίδης, ΕΛΒΑΛ, Κορδέλου, Δομική Κρήτης και Παΐρης.

Σε γενικές γραμμές η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται περισσότερο ενθαρρυντική από τη χτεσινή, που μας γέννησε κάποιες επιφυλάξεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση, μένει όμως να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v