Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών για τη Βουλγαρία, οι επενδύσεις της CosmΟΤΕ Romania για την επόμενη τριετία, οι εξελίξεις στα μεγάλα έργα της Ελλάδας, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών για τη Βουλγαρία, οι επενδύσεις της CosmΟΤΕ Romania για την επόμενη τριετία, οι εξελίξεις στα μεγάλα έργα της Ελλάδας, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Αποκρατικοποιήσεις: Τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Μέσα στο 2007 σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού τουλάχιστον 10%-15% του ΟΤΕ, από το 38,7% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο. Κατά πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι Telefonica, France Telecom και Deutsche Telekom. Επίσης, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ποσοστού έως και 31% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά τους πρώτους μήνες του 2007. Η κυβέρνηση δρομολογεί και την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Ο σύμβουλος θα προσληφθεί τον Σεπτέμβριο και η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας θα ολοκληρωθεί αρχές του 2007.

CosmΟΤΕ: Την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 450 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας δρομολογεί η CosmΟΤΕ Romania, η οποία θα διεκδικήσει μία από τις δύο άδειες 3G που θα χορηγηθούν σύντομα από τη ρουμανική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από συνέντευξή του διευθύνοντος συμβούλου της CosmΟΤΕ Romania, Ν. Τσόλα, σε ρουμανικά ΜΜΕ.

Τράπεζες: Η Alpha Bank και η Eurobank είναι μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών τραπεζών που διεκδικούν την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της βουλγαρικής τράπεζας DZI Bank, σύμφωνα με βουλγαρικούς κύκλους, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Ενέργεια: Με θετικές εξελίξεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης συνοδεύεται η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει η Καθημερινή, της επίσκεψης προηγήθηκαν έντονη κινητικότητα και επαφές, ενώ οι Ρώσοι έχουν ήδη υποβάλει σε Ελλάδα και Βουλγαρία σχέδιο διακρατικής συμφωνίας για την εκτέλεση του έργου. Ταυτόχρονα, η ρωσική πλευρά εμφανίζεται, για πρώτη φορά, να εγγυάται ποσότητες πετρελαίου που θα μεταφέρονται μέσω του αγωγού, ικανές να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του έργου.

Μεγάλα έργα: Κοντά στην ανάθεση της Ιονίας Οδού, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή της κοινοπραξίας Αίας –στην οποία συμμετέχουν οι Vinci και J&P Αβαξ- κατά της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακηρύξει προσωρινό ανάδοχο την κοινοπραξία Hellenic Autopistas.

Κατασκευαστικές: Δύο κοινοπραξίες, αυτές των Lamda Development-Parkridge Athens-όμιλος Βεϊνόγκου και ΕΛΒΙΕΜΕΚ-Elmec Sport-Copperfil, μένουν εκτός της β’ φάσης του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ προχωρούν οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, δηλαδή Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ-όμιλος Θεοχαράκη-όμιλος Συγγελίδη-Goldair Cargo-Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, J&P Αβαξ-ΓΕΚ Τέρνα-Prologis, Αττικατ-Sharmet-Confide-Imperio και Τεχνική Ολυμπιακή-ΑΣΠΙΟΚΑΤ-Λιανός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v