Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O βαλκανικός ρόλος της Εμπορικής

Η Εμπορική Τράπεζα έμεινε πίσω σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια στα Βαλκάνια. Ό,τι όμως δεν πέτυχε όσο ήταν αυτόνομη, θα μπορούσε να το πετύχει ως μέλος του γκρουπ της Credit Lyonnais. Oι χθεσινές εξελίξεις στην Ιταλία ενισχύουν αυτή την προοπτική.

O βαλκανικός ρόλος της Εμπορικής
Η Εμπορική Τράπεζα άλλαξε σελίδα χθες και με τη βούλα, καθώς η Credit Agricole ανέκτησε τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής τράπεζας διορίζοντας τους δικούς της ανθρώπους.

Όμως, η χθεσινή μέρα μπορεί να αποδειχθεί σημαδιακή για την Εμπορική και για έναν ακόμη λόγο. Η ιταλική τράπεζα Banca Intesa, στην οποία o γαλλικός τραπεζικός όμιλος ελέγχει το 18%, και η επίσης ιταλική τράπεζα Sanpaolo IMI απέστειλαν επιστολή στις χρηματιστηριακές αρχές, γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους να συγχωνευτούν μετά την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των μετόχων τους και των εποπτικών αρχών.

Η πιθανή συγχώνευση της Banca Intesa, της δεύτερης μεγαλύτερης στη γειτονική χώρα, με τη Sanpaolo IMI, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα, δημιουργεί ένα μεγαλύτερο όμιλο, στον οποίο η Credit Agricole θα δει αναπόφευκτα το μερίδιό της να μειώνεται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών που είχαν με τους Ελληνες επισήμους και άλλα στελέχη της Εμπορικής, οι Γάλλοι είχαν καταστήσει σαφές ότι σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική τράπεζα - και ειδικότερα τις θυγατρικές της σε γειτονικές χώρες στις οποίες το γκρουπ της Credit Agricole δεν είχε παρουσία.

Σε όσους έκαναν την εύλογη ερώτηση γιατί θα πρέπει να είναι η Εμπορική το ”όχημα” για επέκταση στις γειτονικές χώρες και όχι η πολύ μεγαλύτερη ιταλική Intesa στην οποία είχαν συμμετοχή επιστράτευαν δύο επιχειρήματα.

Πρώτον, οι Ελληνες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί γνωρίζουν καλύτερα τις γειτονικές χώρες, π.χ. τους ανθρώπους, την κουλτούρα τους κ.τ.λ. Δεύτερον, η συμμετοχή της γαλλικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Intesa ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση μ’ αυτή στην Εμπορική, όπου ελέγχουν το 72% περίπου.

Στη μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει σε εφημερίδα μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Εμπορικής ο επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της Credit Agricole κ. de Leusse -και από χθες προσωρινός πρόεδρος της Εμπορικής- είχε αναφερθεί στο θέμα.

Ο κ. de Leusse είχε τονίσει ότι η γαλλική πλευρά θα αξιολογήσει τις θυγατρικές της Εμπορικής σε χώρες που δεν έχει παρουσία όπως στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και θα ενθαρρύνει τη στενότερη συνεργασία της Εμπορικής με τη σερβική τράπεζα που εξαγόρασε.

Με δεδομένη την επιθυμία της Credit Agricole να εξαπλωθεί διεθνώς και την αδυναμία εξεύρεσης μεγάλων τραπεζών προς πώληση σε λογικές τιμές, ιδίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι πιθανότητες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη και εξάπλωση του δικτύου των θυγατρικών της Εμπορικής σ’ αυτές τις χώρες είναι μεγάλες.

Φυσικά, οι Γάλλοι έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αν όμως τα πρώτα σημάδια γραφής είναι σωστά, τότε η Εμπορική μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βαλκανική εκστρατεία του γαλλικού τραπεζικού γκρουπ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v