Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρήσιμα συμπεράσματα από την ...ψυχρολουσία

Κατά 2,23% χαμηλότερα διαμορφώθηκε η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Μια εβδομάδα που ξεκίνησε θετικά με καλές ενδείξεις για να ”γυρίσει” όμως στη συνέχεια και να φθάσουμε στη χτεσινή...ψυχρολουσία. Τα στατιστικά του επταημέρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατά 2,23% χαμηλότερα διαμορφώθηκε η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Μια εβδομάδα που ξεκίνησε θετικά με καλές ενδείξεις για να ”γυρίσει” όμως στη συνέχεια και να φθάσουμε στη χτεσινή...ψυχρολουσία.

Με βάση την χτεσινή εικόνα, συνάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια. Το 1ο αφορά στον γνωστό μας τρόπο με τον οποίο ενεργούν, κυρίως οι ξένοι διαχειριστές, όταν επιδοκιμάζουν, ή στην περίπτωση του ΟΠΑΠ αποδοκιμάζουν εν προκειμένω, τα μεγέθη εξαμήνου.

Ωστόσο, από το σημείο αυτό μέχρι και την ομολογουμένως απαράδεκτη εικόνα μιας χωρίς αντιστάσεις...κατάρρευσης μέχρι και 7,5% χαμηλότερα χωρά πολύ...νερό στο...κρασί μας.

Ο ΟΠΑΠ, φρονούμε, ήταν η αφορμή σε ένα βαθμό δικαιολογημένα για να ρευστοποιηθούν μαζικά θέσεις. Στη συνέχεια όμως της συνεδρίασης φάνηκε πως αποτελούσε το μοχλό άσκησης υποτιμητικών πιέσεων που διευκόλυναν άλλους σχεδιασμούς.

Το γεγονός ότι η αγορά σε επίπεδο γενικού δείκτη διαμορφώθηκε 2,2% φθηνότερα ενδέχεται να έχει τη σημασία του. Ένα άλλο συμπέρασμα αφορά στην ισχύ των ”ξένων παικτών” της αβαθούς αγοράς μας και της υψηλής της έκθεσης στον κίνδυνο στο ενδεχόμενο μαζικών πωλήσεων και παράλληλων short θέσεων.

Ένα τρίτο αφορά στην ευκολία με την οποία ορισμένοι ισχυροί παίκτες εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν, είτε ανοδικά είτα πτωτικά τις βίαιες διακυμάνσεις βασικών δεικτών και μετοχών.

Κοντολογίς, έχουμε την εκτίμηση πως η αγορά χτες έπρεπε να ξεπουληθεί, να διαμορφωθεί βίαια χαμηλότερα και αυτό συνέβη. Οι πωλήσεις που βγήκαν από το μέσον της συνεδρίασης και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους έρχονται να ενισχύσουν την εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων πως η χθεσινή διόρθωση προκλήθηκε κυρίως για να αγοραστούν την επόμενη εβδομάδα θέσεις από φθηνότερες τιμές.

Η συνέχεια βέβαια θα τους δικαιώσει ή θα τους διαψεύσει. Ωστόσο, πέραν της χτεσινής απαράδεκτης εικόνας, δεν φρονούμε πως στην αγορά έχουν αλλάξει και πολλά, για να δικαιολογούν άμεσα μια περαιτέρω υποχώρηση χαμηλότερα των 3.830 μονάδων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή εκτιμούμε πως, από τη Δευτέρα θα δοθεί μάχη μεταξύ πωλητών και αγοραστών καθώς μέχρι και το χτεσινό κλείσιμο δεν συνέτρεχαν ουσιαστικοί λόγοι...κατάπτωσης της αγοράς μας.

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια παραμένει νευρικό, κάτι που φάνηκε από χτες αργά το μεσημέρι και μετά την ομιλία του κ. Bernanke. Κατά την εκτίμησή μας με βάση τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα αποτελέσματα εξαμήνου, η αγορά μας δεν άξιζε της χθεσινής συμπεριφοράς.

Ακόμη και στον ΟΠΑΠ, μια πιο ενδελεχής ανάλυση των μεγεθών εξαμήνου, μπορεί να παραπέμπει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αλλά όχι και στην απαξίωση που του επιφύλαξαν οι χτεσινοί ανοιχτοί πωλητές.

Από αυτή την άποψη και με την προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά στα ξένα χρηματιστήρια, παρακολουθούμε ακόμη πιο προσεκτικά την αγορά, ειδικότερα τις υπερπιεσμένες μετοχές, προεξοφλώντας μια έστω τεχνικής μορφής αντίδραση, από τα χαμηλά των 3.830 μονάδων.

Κατά την εκτίμησή μας, το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Μέχρι τότε, καλό σαββατοκύριακο.

---------

Ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: ”Εμμένουμε στην άποψη ότι στην παρούσα φάση τα εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν την καλύτερη στήριξη για την αγορά και η εκτόνωση των πιέσεων στην Εθνική Τράπεζα θα δώσει το σύνθημα για την ανάκαμψη προς τα επίπεδα των 4.000 μονάδων.

Επίσης η πρόσφατη διόρθωση δίνει δυνατότητες επανατοποθετήσεων σε αργοπορημένα κεφάλαια που έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου από τα χαμηλά του Ιουνίου και ενδεχομένως σε επίπεδα κοντά στις 3.800 μονάδες η αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια εισροών, ενδεχόμενο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε ότι αφορά τα περιθώρια περαιτέρω έντονης διόρθωσης”.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.855,21 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,23%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 2,78%, ενώ ο Mid 40 κατέγραψε άνοδο 0,19%. Ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,41% και ο FTSE 140 κατά 2,10%.

Ο κλάδος των Ταξιδίων και Αναψυχής σημείωσε πτώση 5,69%, οι Τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν κατά 2,96%, ο κλάδος της Τεχνολογίας κατά 2,86% και οι Τράπεζες κατά 1,70% ενώ ο κλάδος Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων σημείωσε άνοδο 2,96%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Πετζετάκις (45,83%), Πετζετάκις (ΠΟ 43,33%), ΕΤΜΑ (38,89%), Νεώριον (30,49%), Compucon (20,83%), ΕΤΜΑ (ΠΟ 19,53%), Ελτον (17,14%), Interfish Ιχθ/γειες (16,92%), Q&R (14,29%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 14,29).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Περσεύς (-12,67%), Δέλτα Project (-12,61%), Κλωνατέξ ( ΠΟ -11,11%), Ιμπέριο (-10,07%), Rainbow (-9,04%), ΟΠΑΠ (-9,03%), Πλαστικά Κρήτης (-8,95%), Logic Dis (-8,76%), Λιβάνη (-8,53%), Τεξαπρετ (-8,47%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v