Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κανναβάτσο” η Σοφοκλέους

Με χαρακτηριστική ευκολία υποχώρησε χαμηλότερα των 3.900 μονάδων η αγορά, με τον ΟΠΑΠ να χάνει σταθερά 5%. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται ορισμένοι αναλυτές και βραχυπρόθεσμα παίχτες, για την τάση που διαμορφώνεται σε βασικούς δείκτες και μετοχές. Επιφυλακτικό το κλίμα και η διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος του FTSE-20 και του Mid 40.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος στην κίνηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 3.900 μονάδων ξαναφέρνει επιφυλακτικές σκέψεις και ενδεχόμενα στο μυαλό αρκετών διαχειριστών και αναλυτών.

Ο Γ.Δ. με… βαρίδι τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που συνεχίζει να χάνει μέχρι και 5%, διαμορφωνόταν πολύ κοντά στη χαμηλότερη στήριξη των 3.880 μονάδων σε μία συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών.

Γενικότερα, όμως, θα λέγαμε πως η εικόνα του FTSE-20 δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς ”απειλούνται” οι 2.100 μονάδες με Alpha Bank, Eurobank, Εθνική να χάνουν μέχρι και 1%.

Βέβαια, στην περίπτωση των 3 τραπεζικών μετοχών οι πωλήσεις είναι σαφώς λιγότερες από ό,τι τα 2 και πλέον εκατ. τεμάχια που έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στην περίπτωση του Οργανισμού, είναι εμφανές πως ορισμένοι ξένοι διαχειριστές δεν είδαν με καλό μάτι τα αποτελέσματα και ξεφορτώνουν θέσεις τους.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως τα αποτελέσματα επηρεάζουν καταρχήν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά και τάση ”παιχτών” και μετοχών.

Δεν είναι τυχαίο πως από τον Mid 40 ”ταλαιπωρείται” μετά από πωλήσεις θεσμικών διαχειριστών η μετοχή της Attica Συμμετοχών, με απώλειες μέχρι και 3,5% και την τιμή να διαμορφώνεται στα 3,5 ευρώ.

Χαμηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή της Notos Com (εμφανώς σε υστέρηση τα μεγέθη της εταιρίας), ενώ στην περίπτωση του ΟΛΠ κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως όσον αφορά στη γνωστή υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα εξευρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση.

Από τον Mid 40 διασώζονται μόλις 6 μετοχές (ΕΛΤΕΧ, FG Europe, Βωβός, Jumbo, Attica Bank και Φουρλής Συμμετοχών), ενώ σχετικά καλή είναι η μέχρι τώρα συμπεριφορά των Γενικής Τράπεζας, Σαράντη και Πλαισίου.

Για τη συνέχεια, είναι εμφανές πως οδηγούμεθα σε δοκιμασία των 3.880 μονάδων με την αγορά να ”κλίνει” και πάλι χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v