Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική - ΟΠΑΠ - 6μηνα φτιάχνουν (;) κλίμα

Στην Εθνική λόγω αποτελεσμάτων και στον ΟΠΑΠ λόγω της... άτακτης υποχώρησης της Παρασκευής επικεντρώνεται η προσοχή των επενδυτών όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται ως προς το ενδεχόμενο μιας τεχνικών χαρακτηριστικών αντίδρασης του Γενικού Δείκτη, συμφωνούν όμως πως τα εταιρικά αποτελέσματα καθορίζουν το κλίμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα Εθνικής αυτή που ξεκινά από τις 3.855 μονάδες και με... τραυματισμένη την ψυχολογία αρκετών ”παικτών” μετά τα καθέκαστα της Παρασκευής.

Τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες φαίνεται πως κυρίως η βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνεται με αφορμή και γνώμονα τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται.

Εάν εξαιρέσουμε την... κερδοσκοπική πίεση της μετοχής του ΟΠΑΠ, ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Θα φανεί από σήμερα κατά πόσο υπάρχει διάθεση για κινήσεις προεξόφλησης των αποτελεσμάτων της Εθνικής, αλλά και των άλλων εισηγμένων που ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα.

Εάν μάλιστα υποθέσουμε πως η... άτσαλη –και λόγω Παραγώγων- κατάρρευση της Παρασκευής φέρνει την αγορά στα επιθυμητά επίπεδα που επεδίωκαν ορισμένοι... ξένοι, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κατ’ αρχήν αντίδραση.

Οι αναλυτές αναφέρονται σε τεχνικών χαρακτηριστικών αντίδραση, με αιχμή και πάλι τη μετοχή του ΟΠΑΠ, αυτή τη φορά ανοδικά, και με την προϋπόθεση πως οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της διοίκησης έχουν ικανοποιήσει τους ξένους.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική λόγω αποτελεσμάτων και ο ΟΠΑΠ λόγω της... άτακτης υποχώρησης της Παρασκευής θα έχουν τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του FTSE-20.

Όσον αφορά στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να προσεχθεί πως ξεκινά από ”ευαίσθητο” σημείο αναφοράς, όπως είναι οι 2.085,8 μονάδες.

Σήμερα θα φανεί κατά πόσο οι ξένοι, που έχουν δώσει εμφανώς υψηλότερες τιμές-στόχους για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, θα βγουν αγοραστές ή θα συνεχίσουν την πίεση στον οργανισμό. Πάντως, η Π&Κ προχώρησε νωρίτερα σε μείωση τις τιμής στα 32 ευρώ.

Με την προϋπόθεση πως θα ισορροπήσει η τάση για ορισμένες μετοχές του FTSE-20 (που πωλήθηκαν στα Παράγωγα άγρια την Παρασκευή), ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάσει η διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών.

Από τη ΔΕΗ, όπου η Alpha Finance ”βλέπει” πτώση 39,1% στα καθαρά κέρδη, τις πιθανές εξελίξεις από το μέτωπο του Φοίνικα, μέχρι τη... Euromedica, τις κατασκευές, το εμπόριο και την ακτοπλοΐα μπορεί να υπάρξουν μετοχές που θα κινηθούν υψηλότερα.

Κατά συνέπεια, παραμένουμε επιφυλακτικοί για την αρχή της σημερινής συνεδρίασης, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η τάση, παρακολουθώντας ΟΠΑΠ και Εθνική και σε ενδεχόμενο αρχικής υποχώρησης τις πιθανές αντοχές που θα αναπτυχθούν λίγο χαμηλότερα, προς τις 3.830 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v