Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση με μειωμένες αντιστάσεις

Χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις στην περιοχή των 3.830 μονάδων, βασικοί δείκτες και μετοχές κινήθηκαν σταδιακά χαμηλότερα. Την προεξόφληση των αποτελεσμάτων 6μήνου πληρώνουν σήμερα τα ΕΛΠΕ, ενώ η ισχνή αντίδραση του ΟΠΑΠ γεννά και δεύτερες σκέψεις, μετά την εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής. Εξελίξεις γύρω από τη συμμετοχή των Μινωικών στην HSW προδιαθέτουν για επιταχυνόμενες εξελίξεις στον κλάδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μόλις δύο στις 20 μετοχές του FTSE-20 διαμορφώνονται με μικρά κέρδη. Η μία είναι της Motor Oil και η άλλη του ΟΠΑΠ, αν και η ισχνή αντίδραση του δεύτερου μόνο ενθαρρυντική δεν μπορεί να θεωρηθεί, μετά την εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως σημαντική πίεση δέχεται σήμερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων και απώλειες για τη μετοχή μέχρι και το 1,2%.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου στις 30 Αυγούστου και όπως φαίνεται ορισμένοι... καλύτερα ενημερωμένοι αρχίζουν από τώρα τη ρευστοποίηση θέσεων.

Ωστόσο, θα διατηρούσαμε τις ενστάσεις μας για πέντε μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου οι απώλειες μέχρι και 1,8% δεν διαμορφώνονταν με συναλλαγές περισσότερες των 10.000 τεμαχίων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, αφού από τον Mid 40 διασώζονται μόλις 3 (Φουρλής, Βωβός και Notos Com) από το σύνολο των τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Τη μεγαλύτερη πίεση, με περιορισμένης όμως έκτασης συναλλαγές, δέχεται η μετοχή του ΟΛΠ, καθώς στην αγορά ορισμένοι ανησυχούν από την έκβαση της προσφυγής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συνολικότερα χαμηλά διαμορφώνονται βασικοί δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό σημαντικά χαμηλότερα των 3.830 μονάδων, περιοχή όπου δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση.

Από τις ελάχιστες μετοχές που διαμορφώνονται ανοδικά, ξεχωρίζουν οι Lavipharm (στις 30/8 πραγματοποιείται η συνέντευξη Τύπου), Shelman, Μπήτρος (αλλά με ελάχιστα τεμάχια), Κυριακίδης, Ελτον και Ελινόιλ.

Από τα επιμέρους, ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπεραντίδραση της Veterin (παρά το γεγονός ότι η εταιρεία παρουσίασε ζημίες έναντι κερδών στο εξάμηνο), ΔΕΛΤΑ Project, Δομική Κρήτης, ενώ η μετοχή των Μινωικών Γραμμών πιέζεται μέχρι τα χαμηλά των 3,46 ευρώ.

Όσον αφορά στις Μινωικές, αλλά και τον κλάδο ευρύτερα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τροπή που λαμβάνει η υπόθεση της συμμετοχής τους στην HSW και των πιθανών εξελίξεων που θα μπορούσαν να σημάνουν στη συνέχεια.

Ωστόσο, με την αγορά μέχρι και 1,2% χαμηλότερα (προς τις 3.810 μονάδες) ορισμένες ειδήσεις αυτής της εμβέλειας τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ”καίγονται”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v