Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σύμμαχο τα εξάμηνα η Σοφοκλέους

Τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου και η κινητικότητα σε παρασκηνιακό -και όχι μόνο- επίπεδο μπορεί να αποτελέσουν το ”ανάχωμα” στην όποια διάθεση για περαιτέρω πίεση της αγοράς. Εντυπωσίασε η Motor Oil, ενισχύθηκαν σημαντικά Γερμανός, ΔΕΛΤΑ και Folli Follie, ενώ αναμένουν την Εθνική όσοι ποντάρουν σε τεχνικής μορφής αντίδραση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες θα μπορούσαν να αποτελέσουν... ανάχωμα στη διάθεση για περαιτέρω πίεση της αγοράς.

Βέβαια η αγορά περιμένει μεθαύριο το εξάμηνο της Εθνικής, ωστόσο τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΛΤΑ, των Folli Follie, του Γερμανού, του Νηρέα, προπάντων της Motor Oil, αλλά και εταιρειών όπως οι Μπήτρος, Mevaco, ΝΕΛ, Πήγασσος δείχνουν πως αρκετές εισηγμένες συνεχίζουν σε καλύτερο δρόμο.

Θα διακινδυνεύσουμε να θεωρήσουμε το χθεσινό ενδοσυνεδριακά χαμηλό του Γενικού Δείκτη (3.793,9 μονάδες) σημείο αναφοράς και βάση πιθανής αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών.

Το ζητούμενο για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι η διάθεση ρευστοποίησης στον ΟΠΑΠ, που μέχρι και αργά χθες το απόγευμα έδειχναν ορισμένοι ισχυροί χρηματιστηριακοί κύκλοι για λογαριασμό ξένων πελατών τους.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως από την περιοχή των 27 ευρώ έχουν εντολές αγοράς για τη μετοχή του Οργανισμού, στοιχείο που πιθανόν να λειτουργήσει αντίρροπα και να οδηγήσει σε σταθεροποίηση του τίτλου.

Ας μην ξεχνάμε πως και η P&K που υποβάθμισε χθες την τιμή-στόχο για τον ΟΠΑΠ (στα 32 ευρώ), ενώ διατηρεί θετική σύσταση για τη μετοχή.

Κλειδί παραμένει, και λόγω μεγέθους, η Εθνική, με εντολές αγοράς να δίνονται από τα 30,40-30,50 ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ευρύτερα η αγορά, είτε πρόκειται για το εγχείρημα της Lavipharm είτε για το δίδυμο πλέον Info-Quest - Unisystems, τα καλά αποτελέσματα του Μπήτρου (λόγω βελτιωμένων τιμών διεθνώς του χάλυβα), η ανάπτυξη του Νηρέα, το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης της Credit Agricole για τον Φοίνικα.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς ξεχωρίζουν και για τεχνικούς λόγους τελευταία η μετοχή των Sprider, Δομική Κρήτης (νέα υψηλά έτους), Mevaco (υπερδιπλασιασμός κερδών), Μουζάκης (με την προσφορά να παραμένει... φειδωλή στα χαμηλά), Νεώριον, Ικτίνος, Ελινόιλ και αρκετοί ακόμη τίτλοι.

Από τον ακτοπλοϊκό κλάδο θα πρέπει να προσεχθεί πως στο χθεσινό έκτακτο Δ.Σ. των Μινωικών οι Ηρακλειώτες απέρριψαν όχι την πρόταση παραχώρησης του 33,3% της HSW, αλλά το τίμημα των 2,9-3 ευρώ που προσέφεραν Λασκαρίδης και ΝΕΛ.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως ο ισχυρός άντρας των Μινωικών, Αντώνης Μανιαδάκης, πολύ δύσκολα θα συζητούσε την πώληση της συμμετοχής των Μινωικών στην HSW εάν προηγουμένως δεν είχε επεξεργασμένη και σχετικά άμεσα υλοποιήσιμη εναλλακτική λύση, ικανή να αντισταθμίσει τα συγκριτικά οφέλη που παρέχει η Hellenic.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v