Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Zητούνται νέες ιδέες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει σημάδια κόπωσης το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα είτε να υστερεί είτε να έχει την ίδια περίπου απόδοση με εκείνη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών. Περισσότερο λοιπόν από πριν, η Σοφοκλέους έχει ανάγκη από νέες επενδυτικές ιδέες.

Zητούνται νέες ιδέες
Μια ματιά στις επιδόσεις των εθνικών δεικτών της MSCI, που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς από τα περισσότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια ανά την υφήλιο, είναι άκρως αποκαλυπτική.

Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI υστερεί σε απόδοση έναντι του αντίστοιχου γαλλικού, ισπανικού και ιρλανδικού και είναι περίπου ίσα βάρκα νερά ίσα νερά με τον γερμανικό και τον βρετανικό από την αρχή της χρονιάς. Η εικόνα δεν είναι πιο ενθαρρυντική όταν εξετάσει κανείς τις αποδόσεις του μήνα που διανύουμε ή των τελευταίων ημερών.

Ο Αύγουστος δεν είναι ίσως ο καλύτερος μήνας για να εξαγάγει κάποιος συμπεράσματα, αφού είναι μήνας διακοπών όχι μόνο για τους εν Ελλάδι χρηματιστές και θεσμικούς, αλλά και για τους συναδέλφους τους στο Λονδίνο και αλλού.

Παρ’ όλα αυτά, σ΄ ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικές μετοχές δεν είναι τόσο έντονο όσο στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κόπωση στην αγορά.

Σε κάποιο βαθμό αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ”στίγμα” της αναδυόμενης που φέρει ακόμη η Σοφοκλέους. Η αλλαγή των προτιμήσεων των διεθνών επενδυτών απέναντι στις αγορές υψηλού κινδύνου μετά τη μεγάλη χρηματιστηριακή διόρθωση το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου εν μέρει, ίσως, εξηγεί την παρατηρούμενη κόπωση.

Ακόμη όμως κι αν αυτό αληθεύει, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια. Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την ΔΕΗ, την 3Ε και 10-20 ακόμη εταιρείες της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για να προσελκυστούν ”φρέσκα” ξένα κεφάλαια και να τονωθεί το ενδιαφέρον θα πρέπει το μενού των υπαρχόντων ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στο περισκόπιο των ξένων να διευρυνθεί με περισσότερες.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτούνται νέες επενδυτικές ιδέες που θα προσφέρουν το δέλεαρ σημαντικών υπεραξιών σε χρονικό ορίζοντα 12μήνου και πλέον.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, κανείς δεν ξέρει καλύτερα τις εταιρείες από το μάνατζμεντ και τους βασικούς μετόχους που συνήθως το ασκούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες εναπόκειται στις ίδιες τις εταιρείες να προβάλλουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, εκπλήσσοντας συστηματικά ευχάριστα τους μετόχους με τα κέρδη τους, παρέχοντας ισότιμη και αξιόπιστη πληροφόρηση και συμμετέχοντας σε οδοιπορικά παρουσιάσεων (roadshows) στο εξωτερικό.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών οίκων και των ξένων funds ώστε να τους προσέξουν και να γίνουν μέτοχοί τους.

Εκτός όμως από τις ιδιωτικές εταιρείες υπάρχει και το Δημόσιο. Οι πιθανότητες να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και μεγάλες δημοσιονομικές υπηρεσίες είναι μικρές.

Γι’ αυτό οι ισχυροί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης που υποδηλώνουν συνήθως σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των κερδών θεωρούνται απαραίτητοι για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είτε για άμεσες επενδύσεις είτε για επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Επομένως, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και η αποκατάσταση των ανισορροπιών θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ και εδώ ασφαλώς τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση.

Εκτός όμως από τη μακροοικονομική πολιτική, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στους επενδυτές και άλλους λόγους για να επενδύσουν στο Χ.Α. και την εθνική οικονομία, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση εταιρειών όπως ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και άλλες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν νέες επενδυτικές ιδέες για εκείνους που αναζητούν τέτοιες στο εξωτερικό.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος τις θετικές επιδράσεις στην προσέλκυση ξένων επενδυτών από την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ κ.τ.λ. στο παρελθόν για να αντιληφθεί τη σημασία τους.

Τόσο οι ιδιωτικές εισηγμένες εταιρείες όσο και το Δημόσιο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν εμπράκτως στη δεξαμενή των νέων ιδεών για ελληνικές μετοχές που αναζητούν στο εξωτερικό. Αρκεί φυσικά να το κατανοήσουν και να το θέλουν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v