Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Άμυνα ζώνης” στα blue chips

Με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα απειληθούν περιοχές τιμών χαμηλότερα των 3.800 μονάδων, είναι εφικτή η συνέχεια στη διαδικασία ”μόχλευσης” ενός ευρύτερου μέρους της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Το ενδιαφέρον στραμμένο σε ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, λένε οι χρηματιστές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή εικόνα της αγοράς δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα τους αναλυτές στη διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης προσέγγισης όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών.

Ωστόσο εμείς θα αρκεστούμε στο ότι σε αυτή τη φάση προέχει η διασφάλιση τιμών του Γενικού Δείκτη σε επίπεδο χαμηλότερο των 3.800 μονάδων, παρά μια αμφίβολης έκτασης και σύνθεσης αντίδραση του FTSE-20 υψηλότερα των 2.100 μονάδων.

Θεωρούμε προτιμητέο σε αυτή τη φάση τη διασφάλιση συγκεκριμένων αγοραστών στη μετοχή της Εθνικής και του ΟΤΕ, καθώς ορισμένοι ξένοι παίκτες (κυρίως η Morgan Stanley) έχουν προχωρήσει είτε προχωρούν σε μείωση θέσεων, κυρίως στον τραπεζικό τίτλο.

Άμυνα λοιπόν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ανάδειξης όλο και περισσότερων μετοχών εταιρειών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που ξεχωρίζουν.

Το ευτύχημα είναι ότι αρκετές εταιρείες από αυτή την κατηγορία είτε για επιχειρηματικούς είτε για οικονομικούς είτε για αμφότερους τους λόγους δείχνουν να αξίζουν μια καλύτερη θέση στο ταμπλό και στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό μας.

Το ευτύχημα είναι πως αυτή η εικόνα δεν συναντάται μόνο σε εταιρείες που ξεχωρίζουν ήδη τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά σε εκείνες που ευνοούνται και από τη διεθνή συγκυρία.

Στην πρώτη περίπτωση τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Φουρλή ήταν κατά την εκτίμησή μας ομολογουμένως εντυπωσιακά. Ισχυρή ανάπτυξη όμως χαρακτηρίζει τον Σαράντη, τον Μπήτρο, την ΕΧΑΕ, τη Cyclon, ακόμη και τις ΣΙΔΜΑ, Ναύπακτος και ορισμένες ακόμη, ειδικότερα από τον χώρο της μεταλλουργίας.

Ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς εξακολουθούν να παρουσιάζουν μετοχές εταιρειών όπως Μπήτρος, Νεώριον, Sprider, Δομική Κρήτης, AXON και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα ”διακινδυνεύσουν” περιοχές τιμών χαμηλότερα των 3.800 μονάδων, θα θεωρούσαμε καλοδεχούμενη τη σταθεροποίηση βασικών μετοχών του FTSE-20 και συνέχεια στη ”μόχλευση” ενός ευρύτερου μέρους της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v