Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Στο +50,7% τα κέρδη α΄ εξαμήνου

Αύξηση κατά 50,7% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ εξαμήνου 2006 του 96,9% των εισηγμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Εξαιρετικά δυνατές στα επαναλαμβανόμενα κέρδη οι τράπεζες, υψηλό το ενεργειακό κόστος, έντονη η παρουσία των εκτάκτων αποτελεσμάτων σε αρκετές εταιρίες, σημαντικό ”βοήθημα” η μείωση της φορολογίας. Δείτε τα πλήρη αποτελέσματα.

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Στο +50,7% τα κέρδη α΄ εξαμήνου
Αύξηση κατά 50,7% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ εξαμήνου 2006 του 96,9% των εισηγμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο της τάξης του 20,8%.

Εξαιρουμένων των τραπεζών και των επενδυτικών εταιριών η αύξηση στα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ εξαμήνου περιορίζεται στο 40,7%, ενώ αν δεν συμπεριληφθεί ο κατασκευαστικός κλάδος η ενίσχυση προσεγγίζει το 41,7%.

Σε εταιρικό επίπεδο τα μετά φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου έτρεξαν με 39,6%. Εξαιρουμένων των τραπεζών και των επενδυτικών εταιριών η αύξηση στα μετά φόρων κέρδη διαμορφώνεται στο 29,7%.

Σε ό,τι αφορά την ενοποιημένη εικόνα κερδών 186 όμιλοι ήταν κερδοφόροι και 58 ζημιογόνοι. Από τους κερδοφόρους 114 ενίσχυσαν τα κέρδη τους, 51 μείωσαν την κερδοφορίας τους, ενώ οι ισολογισμοί 21 εξ αυτών βρέθηκαν στο ”πράσινο”.

Αναφορικά με την εταιρική εικόνα των κερδών, 230 ήταν κερδοφόρες και 82 ζημιογόνες. Από τις 230 κερδοφόρες 114 αύξησαν τα κέρδη και 51 τα μείωσαν. Παράλληλα 23 εταιρίες πραγματοποίησαν αναστροφή ζημιών.

Από τις εταιρίες του FT 20 πρωταθλητής των επιδόσεων είναι ο Γερμανός τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του οποίου αυξήθηκαν 416,7%. Ακολουθεί η Πειραιώς (201%) και η Βιοχάλκο (191,6%).

Συνολικά τις καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας σημείωσε ο Χαϊδεμένος (16.922%), η InfoQuest (3.989%) η Space Hellas (1.256%) και τα Ελληνική Καλώδια 1.217%).

----Τι επηρέασε τα αποτελέσματα 6μήνου

Τράπεζες: Εξαιρετικά δυνατές στα επαναλαμβανόμενα κέρδη και με επιτοκιακά περιθώρια που αντέχουν στον ανταγωνισμό. Σημείο τριβής οι προβλέψεις για επισφάλειες χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η καλπάζουσα άνθηση των οικονομικών τους μεγεθών. Οι τράπεζες αποτελούν το 39% των συνολικών κερδών της αγοράς αυξάνοντας την συνολική βαρύτητα της συμμετοχής τους κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνεται ότι τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας δεν περιέχουν την εξαγορά της Finans η οποία το α’ εξάμηνο πραγματοποίησε κέρδη 150 εκ. δολάρια.

Υπεραξίες: Αν στο προηγούμενο τρίμηνο δεν υπήρχε καμία χαμένη επενδυτική ευκαιρία στο εξάμηνο η εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως. Όλες οι εταιρίες εμφανίζουν απώλειες σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στην έντονη πτώση της αγοράς κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτό και μόνο αρκεί για να μεγεθυνθεί η σημασία και η ποιότητα των τραπεζικών κερδών.

Ενεργειακό κόστος: Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την σταθερή ζήτηση οδήγησαν τις δύο εταιρίες δυίλησης σε νέα ρεκόρ (268,2 εκ. ευρώ) κερδοφορίας. Αντίθετα από την αύξηση του κόστους επηρεάστηκε η ΔΕΗ, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και εν μέρει οι ακτοπλοϊκές εταιρίες οι οποίες αναγκάστηκαν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης προκειμένου να διατηρήσουν την ζήτηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δραστηριότητες στο εξωτερικό: Αρχίζει πλέον και γίνεται μονόδρομος η εξωστρέφεια για τις εισηγμένες αφού πλέον τα έσοδα που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη και την Ασία αρχίζουν να καταλαμβάνουν σημαντικό έδαφος στο συνολικό κύκλο εργασιών.

Οικοδομική δραστηριότητα:Η επάρκεια αποθέματος οικοδομικών αδειών διατήρησε την ζήτηση σε προιόντα που σχετίζονται με την οικοδομή δίνοντας την δυνατότητα σε πολλές εμπλεκόμενες εταιρίες (τσιμέντα, ξυλεία, αλουμίνιο) να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Φορολογικοί συντελεστές: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών βοήθησε να αυξηθεί σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα δίνοντας έτσι και για την επόμενη χρονιά περιθώρια ανόδου στην κερδοφορία αφού και το 2007 θα υπάρχει νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα κατέλθουν στο 25%.

Έκτακτα αποτελέσματα: Η παρουσία τους ήταν έντονη είτε ως φορολογικές διαφορές και προβλέψεις για επισφάλειες (αφαιρετικά δηλαδή) είτε ως πωλήσεις παγίων και διαφορές αποτίμησης. Σημαντικά έκτακτα εντοπίζονται στους ισολογισμούς της Γενικής Τράπεζας, του Ταχ. Ταμιευτηρίου, του Μυτιληναίου, της Τρ. Πειραιώς, στην Intracom, στην Attica Συμμετοχών, στην ΝΕΛ, στον ΔΟΛ, Νεοχημική, Lamda Detergent, Infoquest κ.α.

Αποσβέσεις: Μετά από αρκετό διάστημα παρατηρείται αύξηση των αποσβέσεων σε απόλυτες τιμές γεγονός που εσωκλείει σημαντικές μελλοντικές εξελίξεις για την κερδοφορία των εισηγμένων. Το γεγονός αποδίδεται σε επανεπένδυση των κερδών προηγούμενων χρήσεων αλλά και στην επέκταση μέσω εξαγορών ή απόκτησης νέων παραγωγικών μέσων που πραγματοποίησαν οι εισηγμένες κατά τις προηγούμενες χρήσεις. Είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη για μια συμπαγή ανάπτυξη κερδών.

Συνολικά η επίδοση των εισηγμένων εταιριών είναι πολύ ικανοποιητική και μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερα επίπεδα τιμών. Τα κέρδη ρεκόρ πραγματοποιήθηκαν με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος όλων των εποχών, αυξημένα επιτόκια σε σχέση με πέρυσι και δύσκολες συνθήκες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αν μη τι άλλο όταν επιχειρεί κανείς σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον και αποδίδει τόσο καλά του αξίζει περισσότερη προσοχή. Ίσως αυτό αναγνωρίζουν τα περισσότερα ξένα funds που έχουν συγκεντρώσει το 45% των Ελληνικών εισηγμένων…

* Τα πλήρη στοιχεία των αποτελεσμάτων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v