Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”μεγάλη φίλη” ωφελεί τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση

Παίρνει την αγορά στους... ώμους της η Εθνική και οδηγώντας υψηλότερα τον FTSE-20 προσδίδει νέο ενδιαφέρον στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Πόσο μάλλον που οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, και μάλιστα στα υψηλά ημέρας, αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τζίρου της μέχρι τώρα συνεδρίασης. Στο όριο των 2.100 μονάδων ο FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αρωγός της ανόδου χαρακτηρίζονταν στην προηγούμενη αναφορά μας τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής. Πράγματι, η Εθνική με την υπεραπόδοση της μετοχής κατά 3,2% και τις συναλλαγές των περίπου 78 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 205 εκατ. ευρώ στις 14:10), φαίνεται να ”ξυπνά” από τον λήθαργο τον FTSE-20.

Κατά περίπου 1,8% ενισχύεται η μετοχή της Alpha Bank, κατά 1,8% του ΟΠΑΠ, κατά 2,5% του Τιτάνα, φέρνοντας τον ASE-20 μια ανάσα από τις 2.100 μονάδες. Όλα αυτά στις 14:15, με το ισοζύγιο να έχει διαμορφωθεί ξεκάθαρα υπέρ των ανοδικών μετοχών, που εκείνη την ώρα ξεπερνούσαν τις 130.

Είναι ενδεικτικό πως εκτός από την Εθνική, μεταξύ των μετοχών με τον υψηλότερο τζίρο συμπεριλαμβάνονταν οι ΔΕΗ, Eurobank, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πρόκειται δηλαδή για μια ελπιδοφόρα εισροή ”ζεστού χρήματος” με... αγωγό την Εθνική σε ένα ικανό μέρος του ASE-20.

Εύλογα η μεταφορά του ενδιαφέροντος, τουλάχιστον έτσι όπως αυτό καταγράφεται μέχρι τώρα, σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, φέρνει σε διαδικασία προσέγγισης μεσοπρόθεσμων αντιστάσεων βασικούς δείκτες και μετοχές.

Με αυτή την προσέγγιση η αγορά αρχίζει να παρουσιάζει και πάλι ενδιαφέρον, καθώς οι εισροές κεφαλαίων στην Εθνική πραγματοποιούνται σε υψηλές τιμές (μέχρι τα 32,36 ευρώ).

Παράλληλα ο κλάδος της υγείας επανέρχεται με Ιασώ - Υγεία στο προσκήνιο, καθώς τόσο η απόδοση (11,7 και 8,4% αντίστοιχα) όσο και οι συναλλαγές (2 εκατ. ευρώ) διαμορφώνονται σε υψηλό επίπεδο.

Ακολουθούν οι Νεώριο στα 2,39 ευρώ, Μαθιός στα 1,37 ευρώ, Κορδέλου στα 1,13 ευρώ, Eurodrip στο 1,42 ευρώ, Ιατρικό στα 4,16 ευρώ, Euromedica στα 6,24 ευρώ.

Ενθαρρυντική θεωρείται η ένδειξη των εντολών αγοράς μέχρι και 3,9% υψηλότερα στα Folli Follie, μέχρι 3,5% στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μέχρι 2,8% στη Marfin, μέχρι 2,4% στις Μινωικές, αλλά και σε αρκετές ακόμα μετοχές από τη μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v