Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εξάμηνα στη ζυγαριά

Η Εθνική ξεπέρασε τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι αναλυτές στο euro2day.gr για τα μεγέθη εξαμήνου. Μένει να φανεί στην πράξη η υποδοχή που θα επιφυλάξουν ορισμένοι ξένοι, κάποιοι από τους οποίους τις προηγούμενες ημέρες μείωναν θέσεις τους και στη μετοχή της Εθνικής. Στα 18 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με ισχυρή ανάπτυξη τα μεγέθη του ομίλου Marfin και ενθαρρυντικές ενδείξεις από αρκετές εταιρίες του μεσαίου χώρου μένει να αποσαφηνιστεί η τάση στην Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Εθνική έκανε τη μικρή της υπέρβαση επιβεβαιώνοντας τις... ενδόμυχες εκτιμήσεις και προσδοκίες ορισμένων αναλυτών. Αύξηση κερδοφορίας κατά 65% έναντι 61,4% όπως είχαν εκτιμήσει αναλυτές σε έρευνα του euro2day.gr κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική από το σύνολο της αγοράς.

Μένει βέβαια να φανεί σήμερα η πρακτική αντιμετώπιση – υποδοχή αυτών των μεγεθών καθώς η μετοχή ξεκινά από τα 31,20 ευρώ και υπολείπεται περίπου 7% από την αρχική τιμή έτους.

Να δούμε καταρχήν πως θα αντιδράσουν στην πράξη ορισμένοι ξένοι, ειδικότερα θα λέγαμε η Morgan Stanley που εμφανιζόταν περισσότερο ως πωλητής την προηγούμενη εβδομάδα, και στη συνέχεια βλέπουμε.

Δεδομένης της συγκυρίας επιμένουμε καταρχήν αμυντικά και με επαρκείς προϋποθέσεις θα τοποθετούσαμε τον πήχη λίγο υψηλότερα. Να αποσαφηνιστεί όμως πρώτα η διάθεση ορισμένων ξένων, να φανεί η τάση και ανάλογα πράττουμε.

Για τον FTSE 20 είναι ενθαρρυντικό πως στον ΟΤΕ έχουν ενεργοποιηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις προγράμματα αγορών για λογαριασμό ξένων που αποτιμούν μάλλον ως θετικά τα μεγέθη εξαμήνου.

Η μετοχή ”πιάνει” πλέον τα 18 ευρώ, τιμές-στόχοι δίνονται πάνω και από τα 19 ευρώ ωστόσο βραχυπρόθεσμα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μιας περιορισμένης έκτασης κατοχύρωσης θέσεων.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Marfin επιβεβαιώνεται η δυναμική του σχήματος με ενθαρρυντικό γεγονός πως ο στόχος που είχε τεθεί αρχικά από τη διοίκηση καλύπτεται ήδη κατά περίπου 63%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα εταιρικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνονται στο 1,03 ευρώ έναντι πρόβλεψης για σύνολο χρήσης 1,6 ευρώ ανά μετοχή. Το σύνολο αντιστοιχεί σε καθαρά κέρδη 82 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να εμφανίζει ήδη 52,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στα αποτελέσματα εξαμήνου και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο ρυθμό ανάπτυξης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην αύξηση κερδών αλλά με πτώση κύκλου εργασιών για τον Άβακα, τις αυξημένες τιμές – στόχους για ΟΤΕ – ΑΤΕ που δίνει η Deutsche Bank αλλά και τα καλά μεγέθη του ομίλου Βιοχάλκο, την ανοδική πορεία της Kleemmann, τη μείωση κερδών για τον Μαΐλλη, το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υφαντουργίας, τη βελτίωση των μεγεθών του ΟΛΠ, την αύξηση κερδών του Υγεία, την επιστροφή στα κέρδη της Lamda Development και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

Η... αδιευκρίνιστη – ως προς την τάση τους – εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα ξένα χρηματιστήρια επηρεάζει ανάλογα και το ελληνικό.

Με τον FTSE 20 σε ελαφρώς διορθωτική τάση αλλά με ένα ευρύτερο μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδει σημαντικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, η αγορά επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v