Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εθνική” υπόθεση η βραχυπρόθεσμη τάση

Η κατά 1,63% εβδομαδιαία αντίδραση της αγοράς επανέφερε ουσιαστικά βασικούς δείκτες και μετοχές σε προηγούμενο σημείο εκκίνησης. Πράγματι η εβδομάδα ξεκινά από καλύτερη βάση (3.918,2 μονάδες), με καλύτερες προϋποθέσεις (τα 33,40 ευρώ της Εθνικής) και… καύσιμο τις αγορές κυρίως ξένων που πραγματοποιήθηκαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κατά 1,63% εβδομαδιαία αντίδραση της αγοράς επανέφερε ουσιαστικά βασικούς δείκτες και μετοχές σε προηγούμενο σημείο εκκίνησης. Πράγματι η εβδομάδα ξεκινά από καλύτερη βάση (3.918,2 μονάδες), με καλύτερες προϋποθέσεις (τα 33,40 ευρώ της Εθνικής) και… καύσιμο τις αγορές κυρίως ξένων που πραγματοποιήθηκαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον κυρίως στον FTSE 20 ικανά να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση. Πρωτίστως η υπέρβαση των 33,16 ευρώ (ΚΜΟ 30) για τη μετοχή της Εθνικής και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές.

Εάν υποθέσουμε το… προφανές πως το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στην Εθνική πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ξένων (κυρίως πελατών της Citigroup) τότε ενδιαφέρουσες προοιωνίζονται οι πρώτες 2-3 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Σε αυτόν τον ορίζοντα, εκτιμάμε ότι θα βεβαιωθούν οι διαθέσεις όσων βραχυπρόθεσμων επιθυμούν να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμες αλλά διόλου αμελητέες υπεραξίες που ενδεικτικά στην περίπτωση της Εθνικής ξεπερνούν το 5%.

Εάν η προσφορά παραμείνει ελεγχόμενη και η ζήτηση υπερβάλλουσα, η αγορά θα βρεθεί μπροστά στην… ευχάριστη θέση να οδηγείται σε επιβεβαίωση (ή όχι) της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Πράγματι βασικοί δείκτες και μετοχές είτε έχουν υπερβεί είτε βρίσκονται μια… ανάσα από το ενδεχόμενο μεταβολής της τάσης και πάλι σε ανοδική. Μέχρι τότε όμως, θα επιμείνουμε πως η ανοδική αντίδραση έχει τα χαρακτηριστικά κυρίως μιας τεχνικής αντίδρασης και λιγότερο της απαρχής ενός ουσιαστικότερου ανοδικού κύκλου.

Θα δούμε… Η ουσία είναι πως η αγορά από τις 3.855 μονάδες υπερέβη και πάλι τις 3.900 κλείνοντας με καλό ”πλασάρισμα” στις 3.918.

Κλάδοι όπως ακτοπλοΐας, κατασκευών, υγείας αλλά και… ειδών διατροφής είναι το πιθανότερο πως θα βρεθούν στο επίκεντρο και την επόμενη εβδομάδα.

Καλό Σαββατοκύριακο με τη νίκη στη Μολδαβία, με τη νίκη στο Τόκιο την Κυριακή και ειδικά για τη Δευτέρα, αποκλειστικά στα χέρια του Α. Αναγνωστόπουλου.

----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την στήριξη των 3.800 μονάδων και βρίσκεται στο μέσον μια αντίδρασης που μπορεί να τον βγάλει ακόμα και σε νέο υψηλό έτους, αρκεί να δείξει χαρακτήρα στην αναμενόμενη μάχη που θα δοθεί στην περιοχή των 3.950 μονάδων όπου εντοπίζεται μια σημαντική ζώνη προσφοράς στα περισσότερα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως για την Εθνική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται σε τροχιά διαφυγής από την αντίσταση των 33 ευρώ”.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.918,19 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,63%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 2,37%, ο Mid 40 κατέγραψε άνοδο 1,17%, ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 2,73% και ο FTSE 140 άνοδο 2,16%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ανέκ (ΠΟ 67,1%), Δομική Κρήτης (33,1%), Ελλατέξ (29,0%), Hitech (22,6%), Ικτίνος (21,3%), Axon (19,2%), Ιασώ (17,6%), Χαϊδεμένος (17,4%), Euromedica (15,8%) και Ιατρικό (6,6%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΕΤΜΑ (-19,4%), Paperpack (-11,5%), Logismos (-9,8%), Cardigo (-9,1%), Infotech (-7,7%), Εικόνα Ήχος (-7,5%), Moda Bagno (-7,3%), Δούρος (-5,5%), Compucon (-5,2%) και Βιοσώλ (ΠΟ -5%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v