Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με εβδομαδιαία κέρδη 1,63% η Σοφοκλέους

Το καλύτερο δυνατό κλείσιμο είχε η αγορά αυτή την ομολογουμένως πλούσια σε προσκήνιο και παρασκήνιο εβδομάδα. Κατά 1,63% ενισχύθηκε ο Γενικός Δείκτης με ”μπροστάρη” τη μετοχή της Εθνικής και αρωγούς στη συνέχεια την Alpha Bank, ΟΤΕ και σήμερα τη Eurobank. Θετικό κλίμα και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα να εμφανίζονται απρόβλεπτες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θεαματικότατος τερματισμός της αγοράς στις 3.918,2 μονάδες σε μια εβδομάδα που τα είχε όλα. Αρχικά πωλήσεις και σε τραπεζικούς τίτλους, διαμόρφωση χαμηλότερων – φθηνότερων τιμών, επιφυλάξεις για την τεχνικότητα βασικών δεικτών, όλα αυτά όμως μέχρι την Πέμπτη.

Οπότε και η Εθνική ανακοίνωσε, πριν την αρχή της συνεδρίασης, τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

Το τι έγινε με αιχμή τη μετοχή της Εθνικής αυτές τις δύο συνεδριάσεις είναι λίγο-πολύ γνωστό. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι πως σε μέγεθος κεφαλαιοποίησης, μόνο στη μετοχή της Εθνικής, υπήρξε θεωρητική υπεραξία 1,07 δισ. ευρώ.

Διόλου ασήμαντο μέγεθος εάν συνεκτιμήσουμε πως πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές-ρεκόρ για τον πρώτο σε αποτίμηση όμιλο της Σοφοκλέους. Μόνο σήμερα ο τζίρος στη μετοχή της Εθνικής έφτασε στα περίπου 3,3 εκατ. τεμάχια, με την μετοχή να κλείνει στα 33,40 ευρώ και αφού λίγο νωρίτερα είχε σημειωθεί μέγιστη τιμή στα 33,48 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς η ανοδική διάσπαση και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές της τιμής ΚΜΟ 30 (33,16 ευρώ) αποτελεί κατά την εκτίμησή μας την ισχυρότερη ένδειξη που έδωσε σήμερα η αγορά.

Μένει να φανεί βέβαια στη συνέχεια και τώρα που η Εθνική επανέρχεται σε ανοδική φορά, εάν είναι και σε ποιο βαθμό εφικτή η μεταβολή της μεσοπρόθεσμης πλέον τάσης.

Απόλυτα ικανοποιητικό το γεγονός πως ο FTSE-20 διαμορφώθηκε περί τις 35 μονάδες, πάνω από τις 2.100 μονάδες. Το ότι το παιχνίδι έχει μεταφερθεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπως έγκαιρα επισημάνθηκε εχθές από το euro2day, αποτυπώνεται και σήμερα στα στοιχεία των συναλλαγών.

Συνολικός τζίρος στον 20άρη 204,3 εκατ. ευρώ με 16 μετοχές της κατηγορίας να κλείνουν στο πράσινο. Πέραν της Εθνικής (3,09%) ξεχώρισαν η Αγροτική Τράπεζα (3,40%), η Eurobank (2,80%) και η ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων συνεδριάσεων η μετοχή του ΟΤΕ (1,11%).

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιήθηκε και στον Mid 40, όπου ξεχώρισε η Jumbo (πακέτο 2,29% του μετοχικού κεφαλαίου), αν και την παράσταση ”έκλεψε” η Attica Συμμετοχών με το ομολογουμένως εντυπωσιακό 6,1% και τη μετοχή να κλείνει στα 3,82 ευρώ.

Άνοδος που πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου μισού εκατ. τεμαχίων. Οι… στατιστικολόγοι της αγοράς προσέχουν επίσης πως κινητικότητα υπήρξε συνολικότερα για μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών καθώς οι εξελίξεις ”τρέχουν” με ταχύτητα… speed runner στον κλάδο.

Από την μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (με έμφαση στον SC 80) ξεχωρίζει το 5,14% της Kleemann (μετά τα ομολογουμένως θετικά αποτελέσματα εξαμήνου), το 5,19% της BYTE, τα περίπου 78 χιλ. τεμάχια στην Εβροφάρμα (1,34%), το 6,36% του Κορδέλλου, τα 4,78 ευρώ της Ηλεκτρονικής Αθηνών και επιμέρους κινήσεις.

Αυξημένες συναλλαγές και άνοδος χαρακτήρισαν τον Μυτιληναίο (στα 20,52 ευρώ με 2,60%), την ΤΕΡΝΑ (στα 11 ευρώ με 5,77%), τη Marfin (στα 26,46 ευρώ), την Info-Quest (στα 3,90 ευρώ) και το Ιατρικό Αθηνών (στα 4,22 ευρώ).

Με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 1,63% μέσα στην εβδομάδα η επόμενη εβδομάδα ξεκινά από σαφώς υψηλότερη βάση και με περισσότερες απαιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v