Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη χωρίς σημαντικές βοήθειες από τα ”βαριά”

Παρά το αρνητικό ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης εξασφάλισε για μια ακόμα συνεδρίαση θετικό πρόσημο έστω και αν έλειψαν οι σημαντικές ”βοήθειες” από τις μετοχές του FTSE 20, όπου ξεχώρισε ο τίτλος της Motor Oil με σημαντικά κέρδη και αυξημένο όγκο συναλλαγών. Από εκεί και χαμηλότερα οι όποιες κινήσεις περιορίζονται μόνο όπου υπάρχουν ενδιαφερόμενες δυνάμεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μία ακόμα ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη εν μέσω ελαφρώς αρνητικού διεθνούς κλίματος ενώ και πάλι η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών/ πτωτικών μετοχών δείχνει μοιρασμένη, αποδεικνύοντας ότι στην παρούσα φάση και όπου δεν υπάρχουν ”ενδιαφερόμενες” δυνάμεις δεν επιχειρείται ουσιαστική κίνηση στο ταμπλό.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι αφού ο Γενικός Δείκτης μόλις και οριακά κατόρθωσε κλείσιμο πάνω από τις 3.952 μονάδες ενώ ο FTSE 20 έκλεισε ακριβώς στις 2.150 μονάδες, επίπεδο που παραμένει ζητούμενο εδώ και αρκετές συνεδριάσεις τόσο στην υποκείμενη αγορά όσο και στην αγορά παραγώγων.

Από τις μετοχές του FTSE 20 ξεχώρισε ο τίτλος της Motor Oil (ημερήσια κέρδη 5% και ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές) εν μέσω φημών για επικείμενη συνεργασία με ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο ή ακόμα και διάθεση πακέτου μετοχών, με αξιοσημείωτα κέρδη Ελληνικά Πετρέλαια, Folli-Follie, CosmOTE και Εμπορική, θετικό πρόσημα για Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Intracom, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού και Coca Cola 3E.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα, Εθνική και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Hyatt και Ελληνική Τεχνοδομική.

Είναι πασιφανές ότι στην παρούσα φάση, πλην ιδιαίτερα μεμονωμένων περιπτώσεων, οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αδυνατούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον Δείκτη και έτσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιλεγμένους τίτλους τόσο του FTSE όσο και χαμηλότερα.

Παρά το σχετικά στενό εύρος δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος αν και για αρκετό μερός της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο κατόρθωσε τελικά να κλείσει στις 3.953,35 μονάδες με κέρδη 0,24%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 245,7 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 17,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση από τις προηγούμενες συνεδριάσεις η τελική εικόνα, με 125 ανοδικούς τίτλους έναντι 118 πτωτικών και μόλις εννέα μετοχές με κέρδη από 7% μέχρι 19,23%.

Όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές για διαφορετικούς λόγους ξεχώρισαν Ελτον, Cyclon, Τηλέτυπος, Χαϊδεμένος, Φοίνικας (λόγω της δημόσιας προσφοράς από την Credit Agricole), Altec, Δομική Κρήτης, Φιέρατεξ, Kego, Lavipharm, CPI, Multirama και Μουζάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v