Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τακτική ”συντήρησης” και... βλέπουμε

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είναι υποστηρικτικό της λογικής συντήρησης θέσεων και κερδών στη Σοφοκλέους, τακτική που αποδίδει και μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει περισσότερο σε επιμέρους περιπτώσεις παρά συνολικότερα σε κλάδους και βασικούς δείκτες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Μεγάλη στην Ελλάδα, μεγαλώνει και στο εξωτερικό”.

Με αυτόν τον τίτλο προσεγγίζει από την αρχή του μήνα η Citigroup τον όμιλο της Εθνικής.

Διατηρεί την τιμή-στόχο των 45 ευρώ και τη σύσταση ”αγορά”, ξεκαθαρίζοντας πως ο πρώτος τη τάξει όμιλος της Σοφοκλέους παραμένει κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες τραπεζικές στην Ευρώπη.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε χθες στα 33,50 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 1,7 εκατ. τεμαχίων και ζητούμενη τη στάση που τηρούν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες”.



Οι ειδικοί της Σοφοκλέους συνεχίζουν να προσεγγίζουν με μάλλον θετική διάθεση την αγορά, καθώς στο σχετικό θέμα κατάγράφεται η θέση αυτή από Alpha Finance, Marfin Analysis, Eurocorp και Εγνατία Finance.

Ωστόσο, η Eurobank αναφέρεται στην απουσία καταλυτών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία σημαντική μεταβολή, αν και παραδέχεται ότι διατηρείται το θετικό κλίμα.

Το σημαντικότερο είναι πως η τάση στα ξένα χρηματιστήρια παραμένει υποστηρικτική των όσων επιχειρούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Και γινόμαστε σαφείς:

Οι εξελίξεις, τόσο οι επιχειρηματικές όσο και οι χρηματιστηριακές, ευνοούν τη μερική αντίδραση ή συντήρηση της αντίδρασης τίτλων από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μόνο αμελητέες δεν θα πρέπει να θεωρηθούν οι βλέψεις του Σαράντη στην Ανατολική Ευρώπη (δες σχετικό θέμα), η πρόβλεψη της Marfin για αύξηση 63% στα κέρδη χρήσης της Intralot, η κινητικότητα σε κατασκευές, ακτοπλοΐα και ενέργεια, με συγκεκριμένους τίτλους να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στα επιμέρους, δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η σύσταση (”αγορά”) που δίνει η Citigroup για την Blue Star, παρά την ανοδική αντίδραση της μετοχής, η εμφανής πλέον κινητικότητα με επιχειρηματικές εξελίξεις στο παρασκήνιο για τη Notus, η εκτίμηση της Eurobank πως ο Νηρέας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με απόκλιση από την ορθολογική τιμή, το καλό εξάμηνο του Πήγασου, οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας, το θετικό εξάμηνο της Kleemann, η κινητικότητα στα ναυπηγεία (δεν θα πρέπει να υποτιμάται το ενδιαφέρον των Κορεατών), η άνοδος του Φουρλή, και αρκετά ακόμη επιμέρους στοιχεία που συντηρούν -κατά την εκτίμησή μας- την τάση για αρκετές μετοχές εταιρειών από το χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ας μη διαφεύγει την προσοχή μας πως τα 3,36 ευρώ για τη μετοχή της Blue Star είναι υψηλό τουλάχιστον 4ετίας, πως στη Cyclon έχει αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις, στη Δομική Κρήτης ”παίζονται” πολλά ενεργειακά (που ωστόσο ουδεμία σχέση έχουν με τον όμιλο Μυτιληναίου), ενώ στην Κύπρου συσσωρεύονται και πάλι δυνάμεις πέριξ της περιοχής των 7,70 ευρώ.

Με το Γ.Δ. να παραμένει ακόμη χαμηλότερα μίας μεσοπρόθεσμα ανθεκτικής αντίστασης, η αγορά έχει περισσότερο τεχνικής μορφής χαρακτηριστικά παρά μιας ουσιαστικής και σε βάθος χρόνου ανοδικής αντίδρασης.

Ωστόσο, μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες σε επιμέρους περιπτώσεις εταιρειών, όπου συντρέχουν επιχειρηματικοί, χρηματιστηριακοί ή άλλοι λόγοι.

Σημείωση: Στην ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” έγινε αναφορά στη νέα κίνηση που ετοιμάζει στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο Νίκος Μανασής (πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ) υπό την επωνυμία ΟΙΙ, η οποία, σε μια δεύτερη ανάγνωση, θα μπορούσε να δημιουργήσει συνέργειες στον κλάδο, αν αληθεύουν πληροφορίες πως διευθύνων σύμβουλος της ίδιας εταιρείας φέρεται να είναι ο Κάρολος Γκίκας (πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Intracxom και συνέχεια στη Lannet).

Σημείωση 2: Στη σημερινή ”Καθημερινή” αναφέρονται δύο θέματα που χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης. Το μεν πρώτο αφορά στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, καθώς αφορά στην εκδίκαση ετήσιων ασφαλιστικών μέτρων για το διαγωνισμό, το δε δεύτερο στο ενδιαφέρον Άγγλων επενδυτών να εισέλθουν στην ελληνική ακτοπλοΐα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v