Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: To hot story του 12μηνου

Η υπόσχεση ενός σημαντικού ντιλ και η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης που βρίσκεται εδώ και καιρό σε φάση αναδιάρθρωσης θεωρούνται ικανοί και επαρκείς λόγοι για να υπεραποδώσει η μετοχή της. Ο ΟΤΕ προσφέρει αυτό τον συνδυασμό για το επόμενο 12μηνο.

OTE: To hot story του 12μηνου
Η Διυπουργική Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει σήμερα κατά πάσα πιθανότητα το ”πράσινο φως” για την επιλογή του ξένου οίκου που θα συμβουλεύσει την κυβέρνηση στην πώληση ποσοστού άνω του 10% του ΟΤΕ σε δυτικοευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

Πρόκειται για την πρώτη πράξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ λίγο πάνω από το 20%, έναντι 38% περίπου σήμερα, και στον ”αρραβώνα” του με τον ξένο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο στρατηγικός επενδυτής.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Βουρλούμης, θα πρέπει να κλείσει πρώτα το κεφάλαιο του γενικού κανονισμού προσωπικού του οργανισμού πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στη διενέργεια κάποιας μορφής διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ποσοστό που θα πουλήσει.

Εχουν ασφαλώς δίκιο. Για να εισπράξει κανείς το υψηλότερο δυνατό τίμημα, θα πρέπει να πουλήσει ένα ”καθαρό μαγαζί” στους ενδιαφερόμενους ξένους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς.

Η κυβέρνηση προφανώς το γνωρίζει. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται λογικά να διστάσει ακόμη και να νομοθετήσει στην περίπτωση του ΟΤΕ αν οι διαπραγματεύσεις Βουρλούμη - συνδικαλιστών δεν καρποφορήσουν, έστω κι αν κάτι τέτοιο συνεπάγεται αρνητική δημοσιότητα.

Οι ειδικοί τονίζουν, επίσης, ότι καλό θα ήταν ο ΟΤΕ να έχει εξαγοράσει τις μειοψηφίες της CosmOTE μέχρι την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν θεωρείται αναγκαστικά απαραίτητο και η εξαγορά της Γερμανός από την CosmOTE δεν απλοποιεί τα πράγματα.

Με την κυβέρνηση να θέλει να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ και η συνακόλουθη είσοδος του εν δυνάμει ξένου στρατηγικού επενδυτή ταιριάζουν στα πλάνα του κ. Αλογοσκούφη, υπ’ αριθμόν ένα μεταρρυθμιστή υπουργού της σημερινής κυβέρνησης.

Επομένως, οι πιθανότητες υλοποίησης του ντιλ είναι μεγάλες μέσα στο επόμενο 12μηνο. Λογικά, οι εκπρόσωποι του εν δυνάμει στρατηγικού επενδυτή δεν θα ασκούν το μάνατζμεντ του οργανισμού. Όμως, η παρουσία τους στο Δ.Σ. του ΟΤΕ αναμένεται να έχει θετική επίδραση, την οποία η αγορά οπωσδήποτε θα... τιμολογήσει.

Εκτός όμως από το ντιλ, τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου δείχνουν σαφή βελτίωση στην... αχίλλειο πτέρνα του ΟΤΕ, δηλαδή την αγορά σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Χωρίς να παραβλέπει κανείς τη χειρότερη του αναμενομένου απόδοση της RomTelecom το ίδιο διάστημα, η προοδευτική επούλωση της πληγής που ονομάζεται σταθερή τηλεφωνία και η ολοκλήρωση της εθελουσίας σηματοδοτούν πιθανόν την απαρχή ενός... ενάρετου κύκλου για τα λειτουργικά αποτελέσματα του ΟΤΕ.

Ο συνδυασμός του ντιλ και της βελτίωσης των λειτουργικών επιδόσεων του οργανισμού στη χώρα μας μπορεί να προεξοφληθεί, αλλά δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητος από την αγορά.



Ακόμη κι όταν πρόκειται για τον ΟΤΕ, που η χρηματιστηριακή ιστορία του έχει προσφέρει περισσότερες λύπες παρά χαρές στους επενδυτές.

Επομένως, ο οργανισμός έχει τα εχέγγυα να αποδειχθεί ένα από τα καλύτερα επενδυτικά στόρι του επόμενου 12μηνου, προσφέροντας μια υψηλή διψήφια συνολική απόδοση στους μετόχους του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v