Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”αποθέρμανση” του 20άρη πιέζει τον Γ.Δ.

Η... στάση εν δυνάμει αγοραστών και η εμφανώς επιχειρούμενη ”αποθέρμανση” του FTSE-20 οδηγούν χαμηλότερα των 3.950 μονάδων την αγορά. Με ελάχιστες, συναλλαγές υποχωρεί κατά 1% η Εμπορική, ενώ για περίπου 140 μετοχές η τιμή διαμορφώνεται αρνητικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανής η προσπάθεια ”αποθέρμανσης” ενός τμήματος του 20άρη, με τον συγκεκριμένο δείκτη να κυμαίνεται οριακά πέριξ των 2.148 μονάδων. Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, θα πρέπει να προσεχθεί πως μετά την καταγραφή υψηλής τιμής στις 3.970,14 μονάδες προασαρμόστηκε στη συνέχεια στις 3.950 μονάδες.

Μειώθηκαν τα αρχικά μεγαλύτερη κέρδη της μετοχής του ΟΤΕ, εν συνεχεία της Motor Oil, πιέστηκε μέχρι και 1% χαμηλότερα η Εμπορική Τράπεζα, με συναλλαγές μόλις 9.386 τεμαχίων (στις 14:05, ενώ προσαρμόστηκαν λίγο χαμηλότερα Αγροτική Τράπεζα, Βιοχάλκο (κατά 1,7%, με μόλις 16.138 τεμάχια) και ΔΕΗ (στα 33,14 ευρώ, με 25.221 τεμάχια).

Κατά την εκτίμησή μας, πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ”αποθέρμανσης” της αγοράς για λόγους που γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι επιχειρούν κάτι τέτοιο, ενώ ανάλογη διάθεση σημειώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του ”μεσαίου χώρου”.

Λόγου χάρη βλέπουμε ότι εκεί όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, και μάλιστα πιεστικό, δηλαδή στη Notos, συναλλαγές και αγοραστές ”τραβούν” μέχρι και 2,4% υψηλότερα τη μετοχή. Το ενδιαφέρον είναι εμφανές τόσο στην περίπτωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, όσο και της Intralot και της Info-Quest.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της Attica Συμμετοχών το μεθοδικό ενδιαφέρον, κυρίως ξένων επενδυτών, αίφνης... μηδενίστηκε. Είναι λογικό σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο να επιχειρείται χρηματιστηριακά ο... κατευνασμός και ο... αποπροσανατολισμός των μη γνωριζόντων ”παικτών”, και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις υλοποιούνται συμφωνίες.

Εύλογα η σχέση ανοδικών/καθοδικών βαραίνει σταδιακά υπέρ των δεύτερων, ενώ μεταξύ των κερδισμένων ξεχωρίζουν οι πρωινοί πρωταγωνιστές. Μετοχές εταιριών όπως των Cyclon, ΕΚΤΕΡ, Αθηνά, Νεώριον, αλλά και των ΕΛΤΟΝ, Proton, Μύλοι Λούλη, Σωληνουργεία Κορίνθου, Maxim, Imperio, ΚΛΜ, Τηλέτυπος και αρκετές άλλες ακόμη συνεχίζουν να ενισχύονται με ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v