Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές κάνουν παιχνίδι

Από τις πρώτες κιόλας εντολές οι πωλητές ξεκαθάρισαν τις διαθέσεις τους. Θα επιχειρούσαν- και μέχρι στιγμής τους ”βγαίνει”- να εκμεταλλευτούν το κλίμα που διαμορφώνεται στα ξένα χρηματιστήρια και να κινηθούν παράλληλα μέσω θέσεών τους πώλησης στην αγορά παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το... καλημέρα επιβεβαιώθηκαν όσοι εκτιμούσαν πως το περιθώριο υποχώρησης της αγοράς ξεπερνούσε καταρχήν τις 3.900 μονάδες με ορατό άμεσα το ”βάθος” των 3.880 μονάδων.

Κίνηση απόλυτα τεχνική και προσαρμοσμένη, όπως επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση της Alpha Bank, από την παράλληλη παρουσία ισχυρών παικτών στην αγορά παραγώγων.

Μετά τις πρώτες 2-4 εντολές που δόθηκαν στην Alpha Bank, η μετοχή από τα 20,60 ευρώ βρέθηκε να χάνει μέχρι 2,4% στα 20,40 ευρώ. Ανάλογη αρνητική εικόνα, από τεχνικής πλευράς, εμφάνισε και η μετοχή της Εθνικής που πολύ γρήγορα από τα 32,36 ευρώ ”γλίστρησε” στα 32,16 ευρώ.

Με αυτό το άνοιγμα πολύ εύκολα βασικοί δείκτες και μετοχές διαμορφώθηκαν κατά 1% μέχρι και 1,5% χαμηλότερα με τον ASE 20 να διορθώνει μέχρι τις 2.100 μονάδες.

Ενδεχόμενη κίνηση του ASE 20 χαμηλότερα των 2.100 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και 50 μονάδες χαμηλότερα τον δείκτη μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι εντολές που δίνονται κυρίως σε Eurobank, δευτερευόντως σε ΟΤΕ και ΔΕΗ συντηρούν τον ASE 20 περί τις 5 με 7 μονάδες υψηλότερα των 2.100 μονάδων.

Θα χρειαστούν αρκετά στη συνέχεια (σήμερα- αύριο) προκειμένου να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η δυνατότητα του ASE 20 να παραμείνει υψηλότερα της αναφερόμενης περιοχής. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα χαμηλότερα τις εκτιμήσεις μας, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο προσώρας να κρίνεται σκόπιμο.

Ενδεικτικό του κλίματος και της διάθεσης που επικράτησε μετά τα πρώτα 5’ της συνεδρίασης και σταδιακά παγιώνονταν προς τις 12:30’ είναι το γεγονός πως μόλις 15 μετοχών η τιμή διαμορφώνονταν στο πράσινο, με άξια αναφοράς την ανοδική αντίδραση στην περίπτωση του Νότου (και μάλιστα με 168 χιλ. τεμάχια στις 12:18’), στο Λιβάνη (στα 2,40 ευρώ), στον Κυριακίδη (στα 1,85 ευρώ), στη ΝΕΛ (στα 1,25 ευρώ), στην Intracom (στα 4,88 ευρώ), στην Proton Bank (στα 9,10 ευρώ), την Blue Star και στην Cyclon (με συναλλαγές περίπου 150 χιλ. τεμαχίων).

Για τη συνέχεια θα περιμέναμε αντίδραση του FTSE 20 υψηλότερα των 2.110 μονάδων και πιθανό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη με βάση τις 3.880 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v