Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O αργός ”θάνατος” των Αμοιβαίων

Αδιάφοροι θεατές στον αργό ”θάνατο” ενός σημαντικού θεσμού, των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η απώλεια των οποίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κεφαλαιαγορά και στην εθνική οικονομία, παραμένουν η κυβέρνηση, οι εποπτικές αρχές, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι άλλοι εμπλεκόμενοι. Ως πότε όμως;

O αργός ”θάνατος” των Αμοιβαίων
Τα στοιχεία για τις καθαρές εισροές-εκροές της ελληνικής αγοράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ) τον Αύγουστο που ανακοίνωσε χθες η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών προκαλούν θλίψη.

Οι συνολικές καθαρές εκροές σε όλες τις κατηγορίες Αμοιβαίων ανήλθαν σε 335, 6 εκατ. ευρώ με τα Ομολογιακά Εσωτερικού και Εξωτερικού να έχουν τις μεγαλύτερες.

Για τα Ομολογιακά Αμοιβαία ίσως υπάρχει μια δικαιολογία. Οι πολύ χαμηλές έως αρνητικές αποδόσεις μιας κατηγορίας Αμοιβαίων είναι ταυτισμένες στη μνήμη του μέσου Έλληνα μεριδιούχου με το μικρό ρίσκο και τη σίγουρη θετική απόδοση.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Μετοχικά Εσωτερικού. Ο Αύγουστος ήταν ένας καλός χρηματιστηριακός μήνας αλλά παρ’ όλα αυτά οι μεριδιούχοι πούλησαν περισσότερα μερίδια από όσα αγόρασαν, ανεβάζοντας το σύνολο των καθαρών εκροών στα 542 εκατ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες του χρόνου.

Επαναλαμβάνεται λοιπόν το ίδιο σκηνικό που είδαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια, με τη Σοφοκλέους να ανεβαίνει και τα Μετοχικά Εσωτερικού να έχουν καθαρές εκροές που ξεπερνούν σωρευτικά το ποσό του 1,4 δισ., ευρώ από τις αρχές του 2003 μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2006.

Αυτά είναι χρήματα που λείπουν από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρά το γεγονός ότι αναπληρώθηκαν από ξένα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.

Δεν θα ήταν όμως σώφρων να ποντάρει κανείς για πάντα στους ξένους για την αναπλήρωση του κενού που δημιουργεί η ”αιμορραγία” των Μετοχικών Εσωτερικού. Αλλωστε δεν είναι κάθε μέρα... τ’ Αγιαννιού.

Αν όμως η τάση των τελευταίων χρόνων συνεχιστεί τότε θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχουν Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού έτσι όπως τα γνωρίζουμε. Μερικά θα έχουν κλείσει αφού δεν θα έχουν κεφάλαια να διαχειριστούν.

Κάποια άλλα θα έχουν πάρει τον δρόμο της ”ξενιτιάς”, είτε λέγεται Δουβλίνο, είτε Λουξεμβούργο είτε ακόμη Κύπρος, για να έχουν χαμηλότερη έως μηδενική φορολογική επιβάρυνση και ένα πιο χαλαρό κανονιστικό περιβάλλον.

Ποιος θα χάσει από μια τέτοια εξέλιξη; Όλοι. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Το κράτος θα χάσει φορολογικά έσοδα και αρκετές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν και να εκσυγχρονιστούν δυνητικούς χρηματοδότες τους.

Αναμφισβήτητα, η σημερινή κατάσταση δεν προέκυψε εν μία νυκτί. Μεγάλες ευθύνες φέρουν οι διαχειριστές που φρόντισαν με τα ”κατορθώματα” της περιόδου 1998-2000 να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του θεσμού και των ιδίων, οι εποπτικές αρχές, οι κυβερνήσεις με τη ”στρουθοκάμηλο” φορολογική πολιτική τους, οι τραπεζίτες, τα ΜΜΕ και άλλοι.

Η επισήμανση των λαθών και η απόδοση των ευθυνών είναι μια χρήσιμη πρακτική αλλά από μόνη της δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της ”αιμορραγίας” των Μετοχικών Εσωτερικού.

Λύση μπορεί να δώσει π.χ. η κυβέρνηση με τη δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από το 0,03% που ισχύει σήμερα στο 0,001% επι του ενεργητικού των Αμοιβαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων και στο 0,005% επι όλων των άλλων κατηγοριών, όπως μας πληροφορούν ότι συμβαίνει στο Λουξεμβούργο.

Ο προϋπολογισμός ίσως χάσει μερικά εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα βραχυπρόθεσμα. Αν όμως σκεφτεί κανείς πόσα περισσότερα θα κερδίσει διαχρονικά από την παρουσία και άνθιση του θεσμού των Αμοιβαίων στη χώρα μας, η απόφαση δεν είναι καθόλου δύσκολη.

Η φορολογική επιβάρυνση των Αμοιβαίων είναι ένα ζήτημα. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Υπάρχουν και άλλα που θα μπορούσαν εύκολα να διευθετηθούν αν υπήρχε βούληση από την κυβέρνηση, τις άλλες αρχές και τους διαφόρους εμπλεκομένους.

Μέχρι σήμερα όμως δεν διαφαίνεται να υπάρχει σύμπνοια και βούληση για κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι το χειρότερο γιατί αν η ”αιμορραγία” συνεχιστεί τότε θα χάσουμε και... τ’ αυγά και... τα πασχάλια, δυστυχώς.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v