Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Το ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου

Πέντε χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης δεν έχει αλλάξει μόνο η ανθρωπότητα, αλλά και οι αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σοφοκλέους.

Aγορές: Το ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου
Η άνθηση της αγοράς συστημάτων ασφαλείας λόγω της εντυπωσιακής αύξησης των δαπανών από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές, πολιτειακές και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και από τις μη αμερικανικές, ας θυμηθούμε τις δαπάνες του 1,0 δισ. ευρώ για συστήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, δεν είναι το μοναδικό σημάδι που άφησε πίσω της η 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Είναι όμως ενδεικτικό, αφού οι δαπάνες για συστήματα ασφαλείας από τον αμερικανικό κρατικό και ημικρατικό τομέα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ στη δημοσιονομική χρήση του 2007 έναντι 13 δισ. ευρώ περίπου το 2001, δίνοντας ώθηση στις πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα.

Η 11η Σεπτεμβρίου θα μείνει ορόσημο στην ιστορία για τις σημαντικές αλλαγές που προκάλεσε στον παγκόσμιο πολιτικό στίβο αλλά και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ποτέ ξανά οι αγορές δεν είχαν βιώσει μιας τόσο μεγάλης έκτασης τρομοκρατική ενέργεια στην καρδιά του χρηματοοικονομικού κέντρου της υπερδύναμης του πλανήτη. Το τρομοκρατικό χτύπημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο World Trade Center της Νέας Υόρκης ήταν ένα τίποτα μπροστά του.



Ηταν η πρώτη φορά που οι χρηματιστηριακές αγορές, από τη Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο, το Τόκυο και το Σίδνεϊ, συνειδητοποίησαν την ανάγκη τιμολόγησης του γεωπολιτικού ρίσκου που συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες σε όλη του την έκταση.

Η αντίδραση των αγορών στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν απότομη, βίαιη και είχε διάρκεια. Αυτό ίσως οφειλόταν επίσης εν μέρει στο γεγονός ότι τα χρηματιστήρια είχαν μπει σε πτωτική τροχιά, μετά τις υπερβολές που καταγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις τους σε μετέπειτα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως εκείνο του Ιουλίου του 2005 στο μετρό του Λονδίνου όπου σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 700, έδειξε ότι έχουν το εκτιμώμενο ασφάλιστρο τρομοκρατικού κινδύνου στις τιμές των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ξεπούλημα των χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τα νέα εκ Λονδίνου διαδέχθηκε η ανάκαμψη μέχρι το τέλος της συνεδρίασης την ίδια μέρα. Παρόμοια ήταν η αντίδραση των αγορών φέτος στις 10 Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε ότι οι βρετανικές υπηρεσίες απέτρεψαν τη σχεδιαζόμενη ανατίναξη αεροπλάνων που είχαν προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φυσικά, κανένα από τα προηγούμενα περιστατικά δεν μπορεί να συγκριθεί με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και ίσως ποτέ δεν γνωρίσουμε πώς θα αντιδράσουν σε παρόμοιας έκτασης τρομοκρατική ενέργεια.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η 11η Σεπτεμβρίου έχει κάνει τις κεφαλαιαγορές και τους επενδυτές λιγότερο ευάλωτους σε παρόμοιες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν σ’ αυτό προστεθούν το αυστηρότερο κανονιστικό περιβάλλον που προέκυψε μετά την αποκάλυψη των λογιστικών τρικ σε επιχειρήσεις-γίγαντες, όπως η Enron και η Worldcom, τo 2002 και η αύξηση των ταμειακών ροών των περισσότερων από τις σημαντικότερες εταιρείες του πλανήτη στα χρόνια που μεσολάβησαν, τότε μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι σήμερα πιο ώριμες και καλύτερα προετοιμασμένες για την τρομοκρατία.

Αυτό ισχύει επίσης για τη Σοφοκλέους, που διέπεται από αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο και είναι περισσότερο διεθνοποιημένη από ποτέ, έστω κι αν δεν μπορεί να ποντάρει στο ”μαξιλάρι” των εγχώριων θεσμικών όπως παλαιότερα.

Dr. Money

[email protected]

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), το Αmerican Stock Exchange και το NASDAQ δεν άνοιξαν την 11η Σεπτεμβρίου και παρέμειναν κλειστά μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου. Oι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές είχαν να μείνουν κλειστές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την εποχή του Κράχ του 1929.

Την 17η Σεπτεμβρίου που οι αγορές άνοιξαν, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 684 μονάδες για να κλείσει στις 8920 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε μονάδες στην ιστορία του. Μέχρι το τέλος εκείνης της εβδομάδας, ο δείκτης Dow Jones είχε υποχωρήσει 1369,7 μονάδες συνολικά ενώ η οδοί Wall Street και η Broad Street που βρίσκεται το κτίριο του NYSE έμειναν οχυρωμένες για χρόνια προκειμένου να αποτραπεί τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v