Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από ΟΤΕ και ΔΕΗ

Η τελευταία, όπως όλα δείχνουν, μετοχοποίηση του ΟΤΕ μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη αφορμή για την αγορά να κινηθεί καλύτερα. Εύλογα, οι αρμόδιοι θα επιδιώξουν να μεγιστοποιήσουν το όφελος από τη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού σε ξένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή της μετοχής, που δείχνει ικανή να ξεπεράσει το ”20άρι” σε επόμενη φάση - και αυτό κατά την εκτίμησή μας. Κέρδη για ΔΕΗ και Εθνική. Εμφανώς βελτιωμένη η σχέση ανοδικών / καθοδικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιμένουμε στην πάγιά μας προσέγγιση της αγοράς, που αφορά στην υπεραπόδοση μετοχών και όχι στην προοπτική προσέγγισης των 4.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Γιατί σε επόμενη, φαίνεται πως θα ξαναδούμε τη μετοχή της Εθνικής να προσεγγίζει και πάλι τη μέση τιμή των τελευταίων 30 εβδομάδων και τον ΟΤΕ να ξεπερνά τα 19 ευρώ.

Διαπιστώνεται πως σε ΟΤΕ και ΔΕΗ συγκεντρώνεται ”έξυπνο χρήμα” - περισσότερο στον πρώτο λόγω των επικείμενων διεργασιών που αφορούν στη διάθεση επιπλέον ποσοστού.

Σε ανάλογη όμως φορά βρίσκεται εκ των πραγμάτων και η ΔΕΗ, με τη μετοχή να ”βαίνει” υψηλότερα των 19 ευρώ.

Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, αυτός κυμαίνεται με μικρότερες απώλειες (0,1%), πολύ κοντά στις 3.900 μονάδες, όπου κάποια στιγμή έδωσε και μια ”κορυφή” στις 3.900,26 μονάδες.

Κατά την εκτίμησή μας όμως, δύο είναι τα στοιχεία που μπορούν να διαμορφώσουν μετά τη λήξη των Παραγώγων, την επόμενη Παρασκευή, βραχυπρόθεσμη τάση.

Το μεν πρώτο αφορά στην κινητικότητα που δείχνει τελευταία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης ο όμιλος της Εθνικής.

Το δεύτερο, αφορά στη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού του ΟΤΕ και στην τιμή που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Εύλογα το Δημόσιο έχει κάθε λόγο να επιδιώξει τη μεγιστοποίηση των εσόδων από την τελευταία, όπως όλα δείχνουν, μετοχοποίηση του Οργανισμού.

Σε ποια αποτίμηση θα επιδιωχθεί να… μεγιστοποιηθεί το έσοδο για το Δημόσιο θα το διαπιστώσουμε στη συνέχεια.

Περισσότερο ενθαρρυντική όμως θεωρούμε τη βελτίωση της σχέσης ανοδικών / καθοδικών, καθώς από το αρχικό 1 προς 3 έχει βελτιωθεί εμφανώς και φθάνει πλέον στο περίπου 1 προς 2.

Ενδιαφέρον εξακολουθεί να παρουσιάζει ο ευρύτερα εννοούμενος κλάδος της πληροφορικής, ο κλάδος των τροφίμων - ειδών διατροφής (και εδώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες), της ακτοπλοΐας και του εμπορίου.

Συνυπολογίζοντας τη συνολική εμπορευσιμότητα - τζίρο, ξεχωρίζουν από πλευράς απόδοσης οι Spider, ΝΤΙΟΝΙΚ, Κορδέλλου, Olympic Catering και Interfish.

Ακολουθούν Κτήμα Λαζαρίδη (με αυξημένες συναλλαγές), Compucon, Space, Μαξίμ, αλλά και ΕΛΜΕΚ, Χατζηιωάννου, Γρηγόρης, Everest, Αλουμύλ, Cyclon, Δομική Κρήτης, Φουρλής, Alco, Μινωικές, Αττικα Συμμετοχών και Ιμπέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v