Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ΟΤΕ οι εισροές, στα μεσαία η μόχλευση

Σημαντικές ειδήσεις για την υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν υπάρχουν. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται η επισημοποίηση της απόκτησης της σερβικής τράπεζας από τον όμιλο της Εθνικής, ενώ χθες σημειώθηκαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή του ΟΤΕ, όπου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου 62 εκατ. ευρώ. Εφικτή η υπό προϋποθέσεις συντήρηση του κλίματος μόχλευσης για αρκετές μετοχές εταιριών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν περιμένουν αισθητή διαφοροποίηση του κλίματος οι ειδικοί της αγοράς.

Τουλάχιστον όσον αφορά στη συμπεριφορά βασικών δεικτών και μετοχών, αν και η βραχυπρόθεσμη τάση του ΟΤΕ και της Εθνικής διαμορφώνεται ανοδική.

Ειδικότερα στην περίπτωση του Οργανισμού (χθες πραγματοποίησε μέγιστη στα 18,98 ευρώ) διαμορφώθηκε στα 18,86 ευρώ, με συναλλαγές 3,3 εκατ. τεμαχίων, αξίας περίπου 62 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα περίπου 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται για σήμερα η επισημοποίηση της απόκτησης της σερβικής τράπεζας (δες σχετικό θέμα).

Όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο FTSE-20 διαμορφώνεται και πάλι υψηλότερα των 2.100 μονάδων (στις 2.125,7) με στήριξη και από τη μετοχή της ΔΕΗ (στα 19,34 ευρώ χθες με 1,58%).

Όσον αφορά στο υπόλοιπο της αγοράς, ενισχύεται η εκτίμηση όσων επενδύουν στην υπεραπόδοση κύριων μετοχών αυτής της κατηγορίας, καθώς χθες ο κλάδος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (1,4%), μέσων ενημέρωσης και ακτοπλοΐας είχαν καλύτερη απόδοση.

Άλλωστε η ”υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα” αντέδρασε θετικά κατά 1,43%.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, πέραν των εδώ και καιρό δρομολογημένων εξελίξεων στον χώρο της ακτοπλοΐας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λιμενικές υποδομές, αλλά και μετοχές εταιριών όπως Φουρλής, Ελληνικά Καλώδια, Νεώριο Συμμετοχών, Sprider, Παντεχνική και ορισμένων ακόμη από αυτή την ομάδα.

Σε αυτήν την ομάδα θα συμπεριλαμβάναμε μέχρι πρότινος και τη Frigoglass, αλλά μετά την υπεραναθεώρηση από την Πειραιώς – ΣΙΓΜΑ της τιμής–στόχου στα 17,20 ευρώ (22,5% υψηλότερα), η ελληνική πολυεθνική κατατάσσεται στην ”ανώτερη” τάξη.

Εκεί όπου δικαιωματικά ανήκει και ο Φουρλής, μετά το χθεσινό 3,7% στα 12,66 ευρώ και λίγο χαμηλότερα από την υψηλή τιμή έτους στα 13,22 ευρώ.

Όσον αφορά στην Παντεχνική και την Ελληνικά Καλώδια, θα πρέπει να προσεχθεί πως μετά την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής θέσης τους θα πρέπει και οι δύο εταιρίες να υπολογίζονται ουσιαστικά στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για τη σημερινή συνεδρίαση και συνεκτιμώντας τη λήξη των συμβολαίων μηνός Σεπτεμβρίου την Παρασκευή θα περιμέναμε συντήρηση της τάσης για τον FTSE-20 (είναι εμφανές πως ο δείκτης διαμορφώνεται σε κλείσιμο ΣΜΕ πάνω από τις 2.100 μονάδες).

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν δυνατή η υπό προϋποθέσεις μόχλευση αρκετών μετοχών εταιριών από τον χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που παρατηρείται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v