Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Private Equity: Μύθοι και πραγματικότητα

Τα private equity funds έγιναν ευρύτερα γνωστά στη χώρα μας μετά την εξαγορά προβεβλημένων ελληνικών επιχειρήσεων τον τελευταίο χρόνο, δημιουργώντας προσδοκίες για νέα ντιλ. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Private Equity: Μύθοι και πραγματικότητα
Η εξαγορά της ΤΙΜ Hellas και της Q-Telecom από το δίδυμο των Apax Partners και Texas Pacific Group (TPG) και της Hyatt από την BC Partners, αλλά και οι συνομιλίες της τελευταίας με το Ιατρικό Αθηνών, που όμως δεν είχαν αίσιο τέλος, έφεραν τα private equity funds στη ζωή μας.

Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει επίσης το Novator, το οποίο έδωσε μάχη με την Intracom για τον έλεγχο της FORTHnet. Θα πρέπει όμως να σεβαστούμε τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Γόντικα, του γενικού διευθυντή του, ο οποίος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο euro2day.gr είχε επισημάνει τη διαφορά μεταξύ του private capital (Novator) και των private equity funds.

Πιθανόν όμως κανένα από τα προαναφερθέντα ντιλ να μην είχε καρποφορήσει, αν ελληνικής καταγωγής άτομα δεν κατείχαν καίριες θέσεις σ’ αυτά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νίκος Σταθόπουλος εργαζόταν στην Apax Partners όταν ”δουλευόταν” η εξαγορά της ΤΙΜ Hellas και λίγο αργότερα μεταπήδησε στην BC Partners, ενώ ο Φίλιππος Κωστελέτος εργαζόταν όλο αυτό το διάστημα για την TPG.

Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να υλοποιηθούν τα ντιλ αν οι προαναφερθέντες, οι οποίοι ήταν γνώστες των ιδιαιτεροτήτων της μικρής και άγνωστης ελληνικής αγοράς, δεν ”έβαζαν πλάτη” κατά τα λεγόμενα, αποσκοπώντας -όπως είναι φυσικό- σε ίδιον όφελος.

Αναμφισβήτητα, τα προαναφερθέντα ντιλ έβαλαν τις ελληνικές επιχειρήσεις στο ραντάρ των ξένων private equity funds, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπήκαν αυτομάτως και στο στόχαστρό τους.

Σε δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς οι κύριοι Κωστελέτος και Σταθόπουλος δεν έχουν κρύψει ότι εξετάζουν περιπτώσεις εταιρειών στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, άλλα ξένα private equity funds, τα οποία δεν είναι ίσως τόσο γνωστά, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικών εταιρειών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αρκετές φορές, όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά είτε δεν υπάρχουν σε επάρκεια είτε η επίτευξη συμφωνίας είναι αδύνατη. Το τελευταίο οφείλεται είτε σε διαφωνίες μεταξύ βασικών μετόχων είτε σε διαφωνίες για το ύψος του συμφωνηθέντος τιμήματος λόγω χρηματιστηριακών συνθηκών.

Οι επαΐοντες εκτιμούν ότι δύο επιχειρηματικά ντιλ ματαιώθηκαν την περίοδο της μεγάλης πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, καθώς τα private equity funds ζήτησαν αναπροσαρμογή των τιμημάτων σε χαμηλότερα επίπεδα, που όμως δεν αποδέχτηκαν οι πωλητές.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα ευρωπαϊκά private equity funds να διαθέτουν μια δύναμη ”πυρός” που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ αυτή την εποχή.

Αυτή τη δύναμη ”πυρός” σκοπεύουν ασφαλώς να τη χρησιμοποιήσουν για να βγάλουν σημαντικά κέρδη με ορίζοντα 3ετίας ή 5ετίας, αγοράζοντας υποτιμημένες εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, που έχουν είτε ισχυρές χρηματικές ροές είτε χαμηλό δανεισμό και υψηλά ίδια κεφάλαια.

Λογικά θα δούμε κι άλλα ντιλ στην ελληνική αγορά με τη συμμετοχή private equity funds το επόμενο 12μηνο.

Αυτό που δεν πρόκειται όμως να δούμε είναι την πλημμυρίδα των εξαγορών ελληνικών εταιρειών από private equity funds που αρκετοί φαίνεται να περιμένουν.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα private equity funds δεν είναι φάρμακο διά πάσαν (επιχειρηματική) νόσον.

Dr. Money

dr@euro2day.gr


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v