Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Το ενδιαφέρον του Dubai Investment για τον ΟΤΕ, τον τραπεζικό και τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, οι διαπραγματεύσεις της κινεζικής Cosco για ΟΛΠ-ΟΛΘ, η εξέλιξη του διαγωνισμού για την ρουμανική CEC, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Το ενδιαφέρον του Dubai Investment για τον ΟΤΕ, τον τραπεζικό και τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, οι διαπραγματεύσεις της κινεζικής Cosco για ΟΛΠ-ΟΛΘ, η εξέλιξη του διαγωνισμού για την ρουμανική CEC, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Dubai Investment Group: Το ενδιαφέρον του Dubai Investment Group για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και πρόεδρος της Marfin Financial Group, Σαούντ Μπαλάουι. Σε ομιλία του χθες στο πλαίσιο του Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που σχεδιάζει η Marfin, με επίκεντρο τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών και του τουρισμού.

Marfin: Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Χρηματιστήριο, η διοίκηση της Marfin έχει λάβει την απόφαση το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί από την συγχώνευση Marfin-Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και Εγνατίας Τράπεζας να διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια της Λευκωσίας, της Αθήνας και του Dubai.

ΟΤΕ: Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 90% της Armentel, όπως δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας, τονίζοντας ότι 4 από τις 15 ξένες εταιρείες και μια αρμενική έχουν φθάσει στο τελευταίο στάδιο. Πρόκειται για τις ρωσικές Vimpelcom και MTS, την Eti Salat από τα ΗΑΕ και το fund Kinghbridge. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η αρμενική κυβέρνηση δεν θα εξαγοράσει το ποσοστό που πωλεί ο ΟΤΕ, αλλά αναμένεται να έχει λόγο στη μεταβίβαση.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Σύμφωνα με την Ημερησία, σε χθεσινό δημοσίευμα της Lloyd’s List, ο γγ Λιμένων, Γ. Βλάχος, δήλωσε ότι έως το τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Cosco, προκειμένου η κινεζική εταιρεία να αναλάβει για μια περίοδο 20-30 ετών τη διαχείριση των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Μετά τα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, αναφέρει η Lloyd’s List, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να προχωρήσει σε εκχωρήσεις του management στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης.

Εθνική Τράπεζα: Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου έχουν τελικά προθεσμία να καταθέσουν τις βελτιωμένες προσφορές τους για την απόκτηση του 69,9% της ρουμανικής CEC η Εθνική Τράπεζα και η ουγγρική ΟΤΡ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, η προσφορά της ΕΤΕ είναι ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ της ουγγρικής ΟΤΡ υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ.

Εθνική Ασφαλιστική: Εκτός διεκδίκησης της σερβικής ασφαλιστικής εταιρείας DDOR Novi Sad παραμένει η Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τα σχέδιά της για δραστηριοποίηση στην τοπική αγορά. Σε δηλώσεις του στην Ημερησία, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, είπε ότι πιθανότατα η εταιρεία θα κινηθεί με οργανική ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείεται και η εξαγορά κάποιας άλλης τοπικής ασφαλιστικής εταιρείας. Επίσης, γνωστοποίησε ότι η πρεμιέρα των δυο ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν συσταθεί στη Βουλγαρία, έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Μαΐλλης: Η δημιουργία παραγωγικών μονάδων σε Σαουδική Αραβία και Ινδία αποτελεί το επόμενο βήμα ανάπτυξης για τον όμιλο Μαΐλλη, ενώ παράλληλα σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με την Καθημερινή. Ο όμιλος για το 2006 έχει προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ με βασικό κριτήριο τη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Επιχειρήσεις: Ζούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή, όπου θα πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε αρκετά από αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα στον επιχειρηματικό και τον χρηματιστηριακό στίβο. Αυτό είναι το πνεύμα των δηλώσεων οικονομικών παραγόντων που παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και βλέπουν μεγάλες αλλαγές στο προσεχές μέλλον, όπως αναφέρεται στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Μέτοχος. Τα deals που εκκολάπτονται όχι μόνο είναι πολλά σε αριθμό, αλλά ενδεχομένως είναι ικανά να ”φέρουν τα πάνω κάτω” σε μια σειρά από επιχειρηματικούς κλάδους, τονίζεται. Και στο σημείο αυτό μεγάλο ρόλο πλέον παίζουν και τα κεφάλαια από το εξωτερικό, τα οποία –λόγω και της μεγάλης ρευστότητας- προσφέρονται τώρα με σχετική ευκολία, γι’ αυτό και όσοι επιδιώκουν να ανατρέψουν τις ισορροπίες έχουν αρχίσει το… μεγάλο κυνήγι.

Διαφθορά: Σε εξονυχιστικό έλεγχο από ειδική επιτροπή θα υποβληθούν όλες οι υποθέσεις, με τις οποίες ασχολήθηκε ο Π. Αδαμόπουλος τους τελευταίους δέκα μήνες. Όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποθέσεις αυτές ξεπερνούν τις 30. Στις οκτώ κυριότερες εμπλέκονται 13 επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν επιβληθεί ή προτείνεται να επιβληθούν πρόστιμα που ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v