Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικό ενδιαφέρον με ”σημαδούρα” τις 3.900

Γύρω από τις 3.900 μονάδες και με βάση αυτή τη περιοχή εκτιμούν οι αναλυτές πως θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα η αγορά. Απουσία σημαντικών ειδήσεων από τον χώρο των τραπεζών, με διιστάμενες εκτιμήσεις για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οριακή τάση με οριακές διακυμάνσεις χαρακτηρίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ανάλογη εικόνα εκτιμούν οι ειδικοί της αγοράς πως θα επικρατήσει και στη Σοφοκλέους, με τη Marfin Analysis να διαπιστώνει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ενώ η Πειραιώς Securities δεν βλέπει λόγο για περαιτέρω πιέσεις ή απορευστοποίηση.

Διαπραγμάτευση γύρω από την περιοχή των 3.900 μονάδων και με βάση τη συγκεκριμένη περιοχή περιμένει η Proton Sec. η Εγνατία Finance εκτιμά πως οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν μεταξύ 3.840 - 3.850 μονάδων.

Τα νεότερα από την εγχώρια αγορά δεν προμηνύουν σημαντική διαφοροποίηση, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο όπου συνεχίζεται η διακύμανση μετοχών (Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς), σε στενό εύρος και με λίγο – πολύ γνωστό το σημείο όπου εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις θέσεων.

Κλάδος που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή πίεση μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα από την εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αυτός της γαλακτοβιομηχανίας, καθώς η μετοχή της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 5,74%, στα 11,50 ευρώ.

Γενικότερα, ο κλάδος τροφίμων – ειδών διατροφής χρήζει προσοχής (είτε θετικής είτε αρνητικής), καθώς οι εξελίξεις από πολλά μέτωπα είναι σημαντικές.

Εξελίξεις που αφορούν και στο ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ εισηγμένων.

Ένας άλλος κλάδος όπου μένει να αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών, μετά τις εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΤΕ (και από πλευρά της θυγατρικής CosmΟΤΕ και της Γερμανός), με τους ξένους να τηρούν μικτή τάση.

Ορισμένοι ξένοι εμφανίζονταν πωλητές και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών του ΟΤΕ, ενώ άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα.

Περισσότερο θετική φαίνεται να διαμορφώνεται η εικόνα για κλάδους τσιμεντοβιομηχανίας, κατασκευών, ακτοπλοΐας, αλλά και των τραπεζών, καθώς συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγχώνευση Εγνατίας, Λαϊκής Κύπρου και Marfin.

Μέχρι νεοτέρας, το επενδυτικό ενδιαφέρον εκτιμάται πως θα παραμείνει επικεντρωμένο σε μετοχές επιμέρους εταιριών που είτε άμεσα είτε έμμεσα έχουν λόγο να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά.

Από την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιαζόταν σε μετοχές των Blue Star, Sprider, Audio Visual, Δρομέας, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Euromedica, KLM, Παντεχνική και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v