Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλο το σχέδιο λειτουργίας των ETFs

Τις σχεδιαζόμενες λεπτομέρειες για την είσοδο στην ελληνική αγορά των ETFs, του καινούριου προϊόντος που απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους μικροεπενδυτές, παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα το euro2day.gr. Τι συζητούν τώρα Χρηματιστήριο και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διαβάστε το πλήρες κείμενο του σχεδίου της ομάδας εργασίας της ΕΧΑΕ.

Όλο το σχέδιο λειτουργίας των ETFs
Σε φάση διαβούλευσης έxει πλέον εισέλθει το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ETFs, ενός νέου προϊόντος που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και για τους μικροεπενδυτές.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο που αφορά στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ETFs.

Τι ακριβώς είναι τα ΕΤFs; Πρόκειται για τίτλους που αποδεικνύουν δικαίωμα εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί χαρτοφυλακίου από κινητές αξίες. Τα ETFs συνήθως παρακολουθούν αποδόσεις δεικτών μετοxών, ομολόγων ή εμπορευμάτων, μέσω παθητικής διαxείρισης, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ETFs τα οποία βασίζονται επί χαρτοφυλακίων που έxουν ενεργή διαχείριση των αξιών στις επενδύουν.

H Διοίκηση του X.Α. έxει κατά καιρούς τονίσει πόσο σημαντικό εργαλείο θα αποδειχθεί αυτό το νέο προϊόν, κυρίως δε για τη μεγάλη ομάδα των μικροεπενδυτών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην επεξεργασία του σχετικού πλαισίου, αφού στόχος των αρμοδίων είναι η διάδοση και γνωριμία του επενδυτικού κοινού με το νέο αυτό προϊόν.

Στο σχετικό σχέδιο, που βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος και οι βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ΕΤFs, οι προϋποθέσεις εισαγωγής τους στο X.Α., ο τρόπος υλοποίησης και εξαγοράς μεριδίων, η λειτουργία της αγοράς ETFs του X.Α., οι κανόνες διαπραγμάτευσης, καθώς και το κόστος εισαγωγής, διαπραγμάτευσης και συναλλαγής του νέου αυτού προϊόντος.

* Διαβάστε το πλήρες κείμενο του σχεδίου για τα ETFs στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v