Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια που προμηνύουν… year-end ”ράλι”

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανακάμψει σε κάποιο βαθμό από τα χαμηλά της περιόδου Μαΐου –Ιουνίου χωρίς όμως να πλησιάσει τόσο κοντά στο υψηλό της χρονιάς όπως άλλες αγορές. Όμως, τα ξένα funds που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής αγοράς πιθανόν να αλλάξουν συμπεριφορά τις επόμενες εβδομάδες.

Σημάδια που προμηνύουν… year-end ”ράλι”
Παραδοσιακά, ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας του χρόνου, ενώ ο Οκτώβριος θεωρείται ο πιο άστατος, αφού μπορεί να αποδειχθεί είτε πολύ καλός είτε πολύ κακός.

Αυτό διαπιστώνει κανείς, αφ’ ενός φέρνοντας στη μνήμη του διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί αυτό το δίμηνο, και αφ’ ετέρου ρίχνοντας μια ματιά στις αποδόσεις των βασικών χρηματιστηριακών αγορών κάθε μήνα ξεχωριστά, από το 1980 μέχρι τον Αύγουστο του 2006.

Η μέση απόδοση (median) του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 είναι αρνητική και ίση με -0,79% τον Σεπτέμβριο, με την ανώτατη απόδοση να διαμορφώνεται σε 6,22% και την ελάχιστη σε -8,38%, σύμφωνα με τα στοιχεία της DataStream και τις εκτιμήσεις της Credit Suisse.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών FTSE και DAX είναι μάλλον χειρότερη. Η μέση απόδοση του βρετανικού δείκτη είναι αρνητική και ίση με 1,27% και του γερμανικού δείκτη επίσης αρνητική και ίση με 1,15%. Το εύρος των διακυμάνσεων είναι επίσης μεγαλύτερο τον 9ο μήνα του χρόνου. Αρνητική μέση απόδοση (median) έχουν επίσης να επιδείξουν τόσο η Ιαπωνία όσο και ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI (MSCI World.)

Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές έχουν να επιδείξουν θετική μέση απόδοση της τάξης του 0,5% τον Σεπτέμβριο, με την καλύτερη απόδοση να ανέρχεται σε 12,98% και την χειρότερη σε -15,27%. Mόνο που δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα μ’ εκείνα των ανεπτυγμένων αγορών αφού ο δείκτης αναδυομένων αγορών της MSCI ξεκινά τον Ιανουάριο του 1988 και όχι τον Ιανουάριο του 1980.

Η συμπεριφορά των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών διεθνώς ήταν είτε ελαφρώς αρνητική είτε ελαφρώς πτωτική αυτό τον μήνα μέχρι την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου.

Καλώς ή κακώς, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού συνεχίζουν να έχουν περισσότερα ρευστά διαθέσιμα και να έχουν μειώσει την μόχλευση, απόρροια προφανώς της πικρής γεύσης που άφησε η απότομη και βαθιά διόρθωση του Μαΐου-Ιουνίου.

Οι ανησυχίες για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος συνδέεται τόσο με τις πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων,όσο και με τον πληθωρισμό που επηρεάζει την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, παραμένουν. Υπάρχει επίσης και το μεγάλο ερωτηματικό της αμερικανικής αγοράς ακινήτων.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που ο δείκτης μέτρησης ρίσκου της Credit Suisse υποχώρησε κι άλλο την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς, όμως ακόμη να έχει πέσει στην αποκαλούμενη ”ζώνη πανικού”.

Όμως, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά, κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι, και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, που θεωρούνται κλειδιά για τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αν όμως οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υπό έλεγχο και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν ανέβουν σημαντικά, οι ανησυχίες για έξαρση του πληθωρισμού και συνακόλουθη αύξηση επιτοκίων από τη Fed, κυρίως, θα ”διασκεδαστούν”.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αγορές που προσφέρουν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης στα κέρδη ανά μετοχή, όπως η Σοφοκλέους, θα ξαναπροσεχθούν από τα funds.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού εκτός των άλλων θα πρέπει να βελτιωθούν οι επιδόσεις των χαρτοφυλακίων τους με βάση τις οποίες προσδιορίζονται τα μπόνους. Κι ως γνωστόν, τίποτα δεν είναι πιο ”ιερό” από τα μπόνους.

Σε αυτό το σκηνικό, προς το τέλος του χρόνου, είναι πιθανή η επανάληψη του φαινομένου του 2004 και του 2005 (απότομες διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που συνοδεύθηκαν από ένα χρηματιστηριακό ”ράλι”). Η ιστορία μάλιστα διδάσκει ότι όσο μάλιστα μεγαλύτερος ο πανικός τόσο ισχυρότερο το ”ράλι”.

Αρκεί φυσικά πετρέλαιο και μακροπρόθεσμα επιτόκια να μην χαλάσουν τη ”σούπα”.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v