Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβλημάτισαν οι τράπεζες

Μπορούσε και καλύτερα η Σοφοκλέους εάν είχε σχετικές ”βοήθειες” από δεικτοβαρείς τίτλους, που για μία ακόμα συνεδρίαση προβλημάτισαν με την παρατεταμένη αδυναμία που επιδεικνύουν. Τεχνικά η αγορά οφείλει να δώσει το συντομότερο δυνατόν κίνηση απαγκίστρωσης και ανοδική διάσπασης των 3.960 μονάδων, ενώ παρά το σχετικά αρνητικό κλίμα αρκετοί τίτλοι της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης έδειξαν διαθέσεις σημαντικής ανοδικής κίνησης.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αν δεν ήταν η υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, η εικόνα της αγοράς θα ήταν σαφώς καλύτερη από αυτή στην οποία τελικά κατέληξε, καθώς αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, για διαφορετικούς σε κάθε περίπτωση λόγους, έδειξαν διαθέσεις για κίνηση σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Όμως το -0,74% του FTSE και πολύ περισσότερο το -1,13% του τραπεζικού δείκτη λειτούργησαν σας τροχοπέδη και μάλιστα επιδείνωσαν τη γενικότερη εικόνα μετά τις 15:40’, όταν και ο δείκτης συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική του κίνηση ”είδε” τα χαμηλά ημέρας, για να κλείσει τελικά ελαφρώς υψηλότερα, ενώ ενδοσυνεδριακά η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών προς στιγμήν ξεπέρασε και το ένα προς δύο.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση ακύρωσε το όποιο σήμα αγορών είχε δώσει έστω και στο κλείσιμο ο FTSE κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς χάθηκε η στήριξη στις 2.135 μονάδες, η οποία μετατράπηκε σε αντίσταση, ιδιαίτερα αν δεν δοθεί άμεσα νέα ανοδική αντίδραση.

Από τις μετοχές του FTSE, μία ακόμη συνεδρίαση σημαντικών απωλειών για την Εμπορική, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Intracom, ΚΑΕ και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Γερμανό, CosmOTE, Motor Oil, Τιτάνα, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Hyatt, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Folli Follie.

Αντίθετα, με θετικό πρόσημο αλλά κέρδη που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα, οι Πειραιώς, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης παρά τις αρχικά ανοδικές διαθέσεις ακολούθησε την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ (ανακοινώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών υψηλότερα του αναμενομένου) και έκλεισε στις 3.883,75 μονάδες, με απώλειες 0,57%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος ξεπέρασε τα 181 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 16,4 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η συνεδρίαση έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα από 94 ανοδικές μετοχές έναντι 150 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 20%.

Όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές και συγκεκριμένα σε τίτλους που για διαφορετικούς λόγους έδειξαν σημαντικές ανοδικές διαθέσεις, ξεχώρισαν ο όμιλος Κλωνατέξ, αλλά και οι Βαλκάν, ΕΛΒΕ, Λάμψα, Imperio, Φουρλής, Βάρδας, Δρομέας, Παντεχνική, Cyclon, Μινέρβα και αρκετοί ακόμα τίτλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v