Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η δημιουργία ενός νέου τραπεζικού κολοσσού, μετά τη συγχώνευση Marfin-Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου-Εγνατίας Τράπεζας, τα σχέδια της Εθνικής για την Vojvodjanska, η ”μάχη” Alpha Bank και Eurobank για την βουλγαρική DZI, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η δημιουργία ενός νέου τραπεζικού κολοσσού, μετά τη συγχώνευση Marfin-Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου-Εγνατίας Τράπεζας, τα σχέδια της Εθνικής για την Vojvodjanska, η ”μάχη” Alpha Bank και Eurobank για την βουλγαρική DZI, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Marfin: Με δυο δημόσιες προτάσεις προς τη Marfin και την Εγνατία Τράπεζα ο όμιλος Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου θα συγκεντρώσει υπό την ομπρέλα του, με έδρα τη Λευκωσία, τη νέα τράπεζα που δημιουργείται, κατακτώντας την 1η θέση στην Κύπρο. Στο νέο τραπεζικό όμιλο το Dubai Investment θα διαθέτει ποσοστό 14%, 3-5% θα κατέχουν οι Π. Λανίτης, Α. Βγενόπουλος και Β. Θεοχαράκης, ενώ 40% των μετοχών θα ανήκει στα χαρτοφυλάκια ξένων θεσμικών επενδυτών. Έως το τέλος του έτους θα αποφασιστεί το νέο όνομα της τράπεζας στην ελληνική αγορά, ενώ στην Κύπρο θα παραμείνει η επωνυμία της Λαϊκής, σε συνδυασμό με την επωνυμία Marfin.

Εθνική Τράπεζα: Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού και επενδύσεις σε τεχνολογικά συστήματα αποτελούν τις προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση της σερβικής Vojvodjanska Banka, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Εν τω μεταξύ, σε εξώδικο που απέστειλε χθες στη διοίκηση της τράπεζας, το ΣΥΕΤΕ κάνει λόγο για ”κρυφή εθελούσια έξοδο” εργαζομένων από την ΕΤΕ και καλεί τη διοίκηση να σταματήσει τη συγκεκριμένη πρακτική.

Τράπεζες: στη μάχη για την εξαγορά της DZI μπήκαν Eurobank και Alpha Bank, που κατέθεσαν χθες δεσμευτικές προσφορές, ενώ για τρεις ημέρες η μετοχή της προς πώληση τράπεζας δεν θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Βουλγαρίας. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το τίμημα για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της DZI Bank αναμένεται να ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ.

ΚΑΕ: Την επέκταση τους στην τουρκική αγορά επιδιώκουν τα ΚΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο συνεργασίας του ομίλου KOC με τα ΚΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που τελικά προκριθεί ο όμιλος KOC στον διαγωνισμό του τουρκικού δημοσίου για 6 μεθοριακούς σταθμούς πώλησης αφορολογήτων, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Λιμάνια: Στον έλεγχο του Δημοσίου θα παραμείνει η διαχείριση των δυο μεγάλων λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, διευκρινίζοντας ότι θα παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση σε ξένους επενδυτές μόνο συγκεκριμένα τμήματα και υπηρεσίες.

ΔΕΗ: Πολλοί και ισχυροί είναι οι ”μνηστήρες” που διεκδικούν συμμετοχή στο σχήμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, γράφει το Κέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Τράπεζα Πειραιώς, Credit Suisse, Εμπορική Τράπεζα, Πειραιώς Real Estate, Εμπορική Real Estate και Lampersmith Hampton.

Επιτόκια: Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ, οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με την υψηλότερη ”ψαλίδα” των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ευρώπη, πληρώνουν δηλαδή ακριβότερα δάνεια και καταθέσεις.

Εισηγμένες: Στο στόχαστρο 100 ισχυρών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού βρίσκονται 31 εισηγμένες εταιρείες. Το διήμερο roadshow που ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο, γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία και εκτιμάται ότι βραχυπρόθεσμα θα τονώσει και το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Δημοσίευμα ολλανδικής εφημερίδας έκανε λόγο για συνομιλίες μεταξύ της Ahold και της βελγικής Delhaize (που κατέχει το 60% της ΑΒ Βασιλόπουλος), που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξαγορά. Και οι δυο πλευρές αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v