Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθαρρυντική η εικόνα

Η ανοδική αντίδραση της Ευρώπης ξεκίνησε σήμερα νωρίτερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, για να ακολουθήσουν περνώντας σε θετικό έδαφος στη συνέχεια και τα κυριότερα ευρωπαϊκά. Υψηλότερες τιμές, τουλάχιστον στο άνοιγμα, δείχνουν τα συμβόλαια των τριών βασικότερων δεικτών στη Wall Street. Ενθαρρυντική η εικόνα της αγοράς από ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό. Υψηλότερα των 34 ευρώ πλέον ξεκάθαρα οι αγοραστές στον τίτλο της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προηγήθηκε των... ευρωπαϊκών αγορών σήμερα η Σοφοκλέους. Ξεκίνησε ανοδικά όταν στην Ευρώπη καταγράφονταν μικρές απώλειες και ήταν εμφανής η απουσία ξεκάθαρης τάσης.

Ωστόσο, αυτή την ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται με μικρά κέρδη, καθώς τα συμβόλαια των βασικών δεικτών στη Wall Street ”βλέπουν” άνοδο. Λόγω Fed, λόγω άλλων οικονομικών στοιχείων, δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως η δυναμική αντίδρασης συντηρείται στην αγορά μας, με τους ξένους να ενισχύουν σταθερά τη θέση τους.

Βέβαια, οι πιο διορατικοί από αυτούς έχουν προνοήσει να τοποθετηθούν έγκαιρα σε μετοχές-επιλογές τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Εθνικής, για την οποία από τα 32,50 ευρώ της προηγούμενης Παρασκευής μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Σήμερα που η τάση της μετοχής είναι ”επιθετικότερη”, ο τζίρος ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, οι συναλλαγές το 1,5 εκατ. τεμάχια και οι κερδισμένοι της ημέρας εγγράφουν ήδη υπεραξία 0,72 ευρώ ανά μετοχή.

Περίπου ανάλογη είναι η εικόνα και για τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου ο τζίρος ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ, η δε ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή έφθανε μέχρι τα 19,32 ευρώ. Δηλαδή μόλις 0,02 ευρώ χαμηλότερα από τα 19,34 ευρώ που μας υπενθύμιζε η Fortius, ”βλέποντας” πλέον ξεκάθαρα τα 20 ευρώ.

Με αυτό το κλίμα στην καρδιά του ”20άρη”, η συνεδρίαση εξελίσσεται λίγο-πολύ όπως θα περίμενε κάποιος συγκρατημένα αισιόδοξος (μεταξύ αυτών και η στήλη).

Στο ευρύτερο μέρος της αγοράς ξεχωρίζουμε από τον ASE 20 την Πειραιώς στα 20,58 ευρώ, Folli Follie στα 21,92 ευρώ, την Eurobank στα 24,38 ευρώ και την Ελληνικά Πετρέλαια στα 9,98 ευρώ.

Συνεχίζοντας από τον Mid 40, όπου στο ”πράσινο” διαμορφώνεται η τιμή 32 τίτλων, ξεχωρίζουν η Marfin Financial στα 29,80 ευρώ, η Εθνική ΕΓΑ στα 5,82 ευρώ, η Ελληνική Τεχνοδομική στα 7,80 ευρώ, η Info-Qquest στα 4,02 ευρώ, η Μαΐλλης στα 2,45 ευρώ, η Intralot στα 22,04 ευρώ και η ΜΕΤΚΑ στα 7,24 ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και σε άλλες κατηγορίες μετοχών, όπως λόγου χάρη στον SC 80, όπου κινούνται ανοδικά περίπου 50 τίτλοι.

Σε αυτή την κατηγορία, με βάση τις συναλλαγές τους μέχρι τις 15:00 ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της Ατέρμων στα 1,22 ευρώ, της Reds στα 2,32 ευρώ, της Eurodrip στα 1,36 ευρώ, της ΑΝΕΚ στα 1,68 ευρώ, της Ελληνικά Καλώδια στα 4,16 ευρώ, της Κλουκίνας στα 3,54 ευρώ, της Μουζάκης στα 1,41 αλλά και των Νηρεύς, Παντεχνική, Σάνυο, Χατζηιωάννου.

Σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση πηγαίνει περίπου όπως περίμεναν όσοι προσέβλεπαν σε υπέρβαση των 3.900 μονάδων, ειδικότερα όμως όσοι πόνταραν στο ”χαρτί” που λέγεται Εθνική.

Η Εθνική δικαιώνει απόλυτα τις εκτιμήσεις όσων λάμβαναν θέσεις από τα 32,50 ευρώ, επιβεβαιώνει δε άμεσα τη θετική εκτίμηση των πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων, με τελευταίο και καλύτερο την Morgan Stanley που μόλις στις 18 του μήνα ξεκινούσε εκ νέου κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας, δίνοντας τιμή-στόχο τα 38,3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v