Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος μέσω Εθνικής

Ανοδική συνεδρίαση που τεχνικά παραπέμπει στις αμέσως επόμενες, καθώς έδειξε να αντέχει η ζώνη αντίστασης των 3.960-3.970 μονάδων. Ισχυρά κέρδη για τον τίτλο της Εθνικής στον οποίο αντιστοιχεί και περίπου το 25% της μικτής αξίας συναλλαγών. Σημαντικές βοήθειες από Ελληνικά Πετρέλαια και καλύτερη τεχνικά εικόνα ο FTSE 20 που κατόρθωσε να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.160 μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, με το Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως οι όποιες απόπειρες για κίνηση υψηλότερα των 3.960 μονάδων μόνο ενδοσυνεδριακά στέφθηκαν από επιτυχία, καθώς το τελικό κλείσιμο του δείκτη ήταν σαφώς χαμηλότερο, ενδυναμώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την αντίσταση που διαμορφώνεται στη ζώνη 3.960-3.970.

Το κύριο βάρος για την κίνηση του δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα το σήκωσε ο τίτλος της Εθνικής (+2,92%) στον οποίο αντιστοιχεί και περίπου το 25% της μικτής αξίας συναλλαγών, όμως από εκεί και πέρα έλειψαν οι σχετικές βοήθειες από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, με αποτέλεσμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράψει κέρδη σαφώς χαμηλότερα και συγκεκριμένα 0,77%.

Περισσότερο μοιρασμένη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών/πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί περίπου στο ενάμισι προς ένα και βέβαια όλα αυτά παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι οποίες καλούνται να δικαιώσουν τους σημερινούς αγοραστές ή αυτούς που θεώρησαν τη σημερινή ανοδική συνεδρίαση σαν μια καλή ευκαιρία ρευστοποίησης σημαντικών θέσεων.

Τεχνικά η εικόνα του FTSE 20 σαφώς καλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη, καθώς ο μεν πρώτος πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 2.160 μονάδων σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη που δεν κατόρθωσε να υπερκεράσει σε κλείσιμο τις 3.960 μονάδες κλείνοντας τελικά στις 3.953,41 με κέρδη 0,68%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 420 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 133 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω της ρευστοποίησης της θέσεων της Marfin στη μετοχή της Πειραιώς (άλλαξαν χέρια 5.366.000 τεμάχια στα 20,50 ευρώ).

Από τις μετοχές του FTSE 20 και πλην της Εθνικής, κέρδη μεγαλύτερη των 3 ποσοστιαίων μονάδων σε Ελληνικά Πετρέλαια και Folli-Follie, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς και Βιοχάλκο, θετικό πρόσημο για Eurobank, ΔΕΗ, Coca Cola, Hyatt, Ελληνική Τεχνοδομική, CosmOTE και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Intracom και ΚΑΕ.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΤΕ (παρά το ανοδικό ξεκίνημα) και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Εμπορική, Γερμανό, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 148 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών και 14 τίτλοι με κέρδη από 5% έως 11,17%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε ο τίτλος της Proton Bank, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους οι Rainbow, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, REDS, Κεπενού, Περσεύς, Χατζηιωάννου, Audio Visual, ΕΛΓΕΚΑ, Everest και KLM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v