Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλίτωσε τα χειρότερα η Σοφοκλέους

Παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα η Σοφοκλέους κατόρθωσε το καλύτερο δυνατό κλείσιμο σε δείκτη και σε αναλογία ανοδικών/πτωτικών μετοχών. Στο +0,72% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη για την εβδομάδα που πέρασε και νέο ιστορικό υψηλό για τον τίτλο της Marfin Group.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, σαφώς επηρεασμένος από το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Παρά ταύτα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας ενώ στην καλύτερη δυνατή αναλογία βρέθηκε και η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών / πτωτικών μετοχών.

Ήταν μια συνεδρίαση ένδειξη ότι υπό προϋποθέσεις η Σοφοκλέους έχει τη διάθεση να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα αν δεν υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις, κάτι που θα διαπιστωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και βέβαια θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το σημερινό κλείσιμο της Wall Street.

Τεχνικά η εικόνα δημιούργησε κάποια ερωτηματικά καθώς τόσο ο FTSE 20 όσο και ο Γενικός Δείκτης έχασαν τις πρόσφατες στηρίξεις των 2.160 και 3.950 μονάδων αντίστοιχα και αν δεν τις επανακτήσουν άμεσα τότε ίσως αρχίσει να διαφαίνεται ”τεχνικό πρόβλημα”.

Για να συμβεί αυτό το τελευταίο θα χρειαστούν σημαντικές βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι σήμερα τουλάχιστον στην πλειονότητά τους έδειξαν να επηρεάζονται από τη διεθνή αρνητική εικόνα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -0,44% του FTSE έστω και αν ο τραπεζικός δείκτης διεσώθη με οριακά κέρδη 0,11%.

Από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές με σημαντικές πιέσεις μετά την υποβάθμιση της Morgan Stanley οι τίτλοι των πετρελαϊκών εταιριών που έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων, όπως και ο ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Intracom, Ελληνική Τεχνοδομική, CosmOTE και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Τιτάνα, Folli-Follie.

Αντίθετα αξιοσημείωτα κέρδη για την Πειραιώς, θετικό πρόσημο για Eurobank, Εμπορική, ΟΤΕ, ΚΑΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού, Coca Cola και Hyatt.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο αλλά έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.934,21 μονάδες με απώλειες 0,49%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 256 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 47,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 112 ανοδικές μετοχές έναντι 129 πτωτικών και μάλιστα 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 19,47%.

Τέλος, όσον αφορά τους πρωταγωνιστές της ημέρας ξεχώρισαν οι Διεκάτ, Ακρίτας, Μύλοι Κεπενού, Δομική Κρήτης, Παΐρης, Γαλαξίδι, Auto Hellas, Μαΐλλης, ΕΛΒΕ, Ιασώ, Ναύπακτος και βέβαια ο τίτλος της Marfin Group ο οποίος έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v